Zıpkınla Levrek Avı
Zıpkınla Balık Avı, Zıpkınla Levrek Avı
Zıpkınla Levrek Avı Nasıl Yapılır?
Büyük balıkları avlamak için vurarak çekmeye yarayan ucu çengelli olan alete ‘’zıpkın’’ denilmektedir.
Levrek; serranidae familyasından olan eti oldukça lezzetli bir balık türüdür. Üst kısmı gri renk karın kısmı beyaz renktedir. Vücudu pullarla kaplıdır. Hani balığı ailesine mensuptur. Hem etçil, hem de ot obur balık türüdür. Türkiye’de tüm denizlerde levrek balığı görülmektedir.
Zıpkınla Levrek Avı:
Levrek balığı genel olarak dalgıçların en çok avlamak istediği balık türüdür. Göç zamanları, göç yerleri ve güzergahları çok iyi bilinirse zıpkıncılar tarafından çok iyi levrekler avlanabilmektedirler. Zıpkınla levrek avı yapmak istiyorsanız kendinizi çok iyi saklamanız, sessiz olmanız, kamuflaj yapmanız gerekmektedir. Çok iyi saklanırsanız eğer balıklar yakın mesafelere geldiğinde çok rahat yakalayabilirsiniz. Balıklar bulanık sularda zıpkın avını yapacak dalgıcı göremedikleri için çok rahat avlanmaktadırlar.
Karnı şiş bir dişi levreğin ilk geçişinde hemen atış yapılmamalıdır. Çünkü karnı şiş dişi levrek çok kısa zamanda tekrar birkaç iri erkek levrek balığı ile tekrar geçmektedirler. Levrek balıkları genellikle gece avlanmaktadır. Bu yüzden gece avlandıklarından dolayı akşamüzeri kıyıya yaklaşmaktadırlar. Sabahları da derin sulara doğru yüzmektedirler. Eğer zıpkınla levrek avlayacaksak en ideal zamanlar sabah erken saatler ve akşam güneş batarken ki zamanlardır. Çünkü sudaki alaca karanlık balığın görüş mesafesinin düşmesi anlamına gelecektir.
Korkan ve kaçan balıkların arkasından atış yapmamalıyız. Çünkü av ortamının bozulması ile avın yaralanması ve kaçtığı yerde ölmesine sebep olmaktadır.
Zıpkınla levrek avlarken çok dikkatli olunmalıdır. Suya inmek, ördek dalışı şeklinde yatacağınız yere kadar atlamanız sessiz, dikkatli ve uyumlu olmanız gerekmektedir. Suya atlarken tüfeği gövdenize yapıştırmalısınız. Şnorkeli ise ağzınızdan çıkarmalısınız. Bu avda en önemli hayati kural; düzgün, doğru ağırlık ayarı olmalıdır. Zıpkınla atış yaparken denizde yattığınız yerin iyi bir görüş açısına sahip olması gerektiği gibi aynı zamanda bizi en iyi derecede gizleyen bir yer olmalıdır.
Zıpkınla levrek avı yaparken dikkatli ve kurallara uygun davranılırsa başarılı olmanız oldukça yüksektir. Balıkla karşılaştığımız an, hemen tetiği çekmemelisiniz. Çünkü balığın ilk gelişindeki atışlar tecrübe gerektirmektedir. Çoğu çekilen ilk tetikler boşa gitmektedir. Levrek balığının ikinci gelişi meraklı olduğu için daha yakın ve hızlıdır. Ve bize ikinci gelişte daha avantajlı atışlar sağlamaktadır. Balığı vurduktan sonra atışınız kafaya ya da kafaya yakın yere geldiyse vuruş oldukça başarı geçmiş anlamına gelmektedir. Ancak sırt veya karın gibi kolay yırtılıp sıyrılabilecek yerlerden vurduysak şişi çekmeniz daha doğru olacaktır. Çünkü balığın kaçma olasılığı yüksektir. Balığın sağlam yerlerinden vurmaya özen göstermelisiniz.
Taşlarla, elinizdeki malzemeyle ses yapmak, ağzınızdan hava bırakmak ya da gırtlağınızdan ses çıkarmak aksine olumsuz sonuç vermektedir.
Levrek balıkları çiftleşme dönemlerinde, karın kısımlarını denizin dibine vurarak ses çıkarmaktadırlar. Bu vurarak ses çıkarmanın amacı her iki cinsin birbirlerini çağırmaları ve kur yapmaları anlamlarına gelmektedir. Bu nedenle zıpkınla levrek avı yaparken balıkların merakından yararlanarak bu tür sesler çıkararak balığı çekmeyi denemelisiniz.
Yorum yazın
Üyeler "Zıpkınla Levrek Avı" hakkında ne diyor?