Vatoz Balığı

Yemekler, Vatoz Balığı

Vatoz Balığı

Vatoz Balığı Tarifi

Vatoz Balığı (Rajiformes): Öz kedi balığıgiller familyasına ait bir balık türüdür. Vatoz balığı, kedi balığı çeşitlerinden biri olarak da bilinmektedir. Akvaryumda en çok beslenen balık türü olarak bilinmektedir. Marmara, Karadeniz ve Avrupa’da, çoğunlukla sığ denizlerde görülmektedirler. Vatoz balığının kuyruğundaki iğnesi çok tehlikelidir. Vatoz balıkları kuyruklarını savunma amaçlı kullanmaktadırlar. Bu nedenle balıkçılar genel olarak kuyruğunu ve yan yüzgeçlerini keserek satmaktadırlar.

Diğer balık türlerine göre vatozların vücut şekilleri farklılık göstermektedir. Sırtı benekli, yassı vücutlu bir balıktır. Erkek vatozlar; 75 cm, dişi vatozlarsa; 130 cm boylarında olmaktadırlar. Karın kısmı beyaz, sırt kısmı kahverengi renktedir. Kuyruğu normal uzunlukta olup, sırt yüzgeçleri birbirine yakın mesafede yer almaktadır. Vatozun göğüs yüzgeçleri büyük olmakla birlikte vücudun iki yanına bitişik durumdadır. Vatoz balıklarına yumurta keseleri dolayısıyla halk arasında ‘’deniz kızının çantası’’ denilmektedir. Türkiye’de de ‘’cüce vatoz’’ olarak da bilinmektedir. Ayrıca vatoz balıkları ‘’alg yiyici’’ olarak da adlandırılmaktadır.

Vatoz balıkların bir diğer özelliği de camlarda bulunan yosunları yedikleri için halk arasında ‘’cam temizleyici’’ tabiri kullanılmasıdır.

Vatoz balıkları hem etle hem de otla beslenmektedirler.

Vatoz balıkları genel olarak gırgır ağlarına ve trol teknelerine istenmedikleri halde takılan çok soğuk ve itici bir balık türü olarak bilinmektedir. Vatoz balığının vücudunda sümüklü, kimyasal bir madde bulunmaktadır. Vatoz balıklarının yumurtaları zarlı kabukla kaplı olup zeminlere tutunabilmeleri için ipliksi uzantıları bulunmaktadır. Vatoz balığı diplerde yaşamaktadır ve genellikle küçük kabuklular veya küçük balıklarla beslenmektedirler.

Vatoz balıkları ile köpek balıkları chondrichthyes sınıfında yer alıp birbirleriyle akrabalıkları bulunmaktadır. Vatoz balıkları kıkırdak balık olarak da bilinmektedirler. Anlaşılacağı üzere iskelet yapıları tamamen kıkırdaktan oluşmaktadır. Büyüklükleri 11 metre ile 6,8 metre arasında değişim göstermektedir. Vatoz balıklarının gövdeleri ile çok büyük göğüs yüzgeçlerinin birleşmesi sonucunda ‘’disk’’ oluşmaktadır.

Vatoz Balığı Tarifleri:

Gerekli malzemeler;

1 kg vatoz balığı

2-3 adet kuru soğan

2-3 adet Defneyaprağı

1 adet limon

1 tatlı kaşığı sirke

Maydanoz

Tereyağı

Vatoz balığı, genel olarak yenme konusunda pek tercih edilmese de sanılanın aksine eti lezzetli bir balık türüdür. Ancak yemek isteyenler için değişik tarifler önerebiliriz. Vatoz balığının eti sert olduğu için 1 gün önce eti sirkede, sütün içinde ya da limonlu suda bekletmelisiniz.

Beklettiğiniz etlerin suyunu süzüp güzel ve temiz olacak şekilde tekrar yıkamalısınız. Vatoz parçalarını tavaya koymalısınız. Tavaya, vatozu geçecek şekilde su eklemelisiniz. İçerisine soğan, defne yaprağı bir kaşık limon ve sirke ilave ederek, kaynamış olan suyun içerisine göz kararı maydanozda ekleyebilirsiniz. Yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servise hazır hale gelmiş olacaktır. Üzerine sos olarak tavada erittiğiniz tereyağını, balıkların üzerine ilave edebilirsiniz. Tercihen patates püresi ile sevis edebilirsiniz.

Bir diğer tarifimiz olan fırında vatoz balığı için gerekli malzemeler;

4-5 parça vatoz balığı

2-3 adet kuru soğan

1 adet limon

4-5 diş sarımsak

1-2 defneyaprağı

Kekik

Pul biberi

Tuz

Zeytinyağı

Temizlediğiniz balıkları yukarda belirttiğimiz gibi bir gün önceden hazırladığınız sirke, süt ya da limonlu su içerisinde beklettikten sonra iyice yıkamalısınız. Daha sonra fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak ısınmasını bekleyiniz. Tepsiyi zeytin yağı ile yağladıktan sonra yarım ay şeklinde doğradığımız soğanların içine dilimlenen limonları ve soyup doğradığınız sarımsakları ekleyiniz. En üst katına da vatoz balıklarını koyarak, üzerine güzel bir görünüm vermesi için defne yaprağı, kekik dalları, biber ve tuz ekleyebilirsiniz. 20 dakika fırında pişirdikten sonra sıcak olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Diğer balık yemekleri tariflerimiz için tıklayınız.

Üyeler "Vatoz Balığı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın