Domuz Balığı Tarifi
Yemekler, Domuz Balığı Tarifi
Domuz Balığı Tarifi
Domuz balığı, bir diğer adıyla çütre balığı, avlandıktan sonra çok uzun süre suyun dışında kalmasına rağmen ölmemek adına direndiği için halk arasında domuz balığı olarak anılmaktadır. Balistidae familyasından olup bilimsel adı balistes capriscusdur. Ağırlığı 2-3 kg’a kadar çıktığı görülmüştür. Boyu ise 20 ile 35 cm arasında değişmektedir. Domuz balığı memeli bir türdür. Atlas Okyanusu’ nun kuzeyinde, Akdeniz ve Büyük Okyanus’ un kuzeyinde yaşarlar. Ülkemizin de bazı meralarında görülmeye başlamıştır. Uzunluğu 1.5-2 m’dir. Derisi üst bölümde, lacivert ya da yeşilimsidir, altta ise beyaz olup göğüs esmerdir. Sırt yüzgeçleri küçük ve üçgen biçimindedir. Kıyıya yakın yerleri yaşam alanı olarak seçerler. Sürü halinde gezerler. Su yüzeyine çıkıp nefes alırlar. Balıklar ve yumuşakçalarla beslenirler. Çok kalın olan derisi pense ile tulum çıkarıldıktan sonra filato çıkarılır. Çütre balığının sırtındaki birinci büyük diken, tehlike anında kalkar ve elle indirilemez.
Bununla birlikte tetik görevi gören üçüncü küçük dikene bastırıldığında, birinci dikenin kilit mekanizması açılır ve yüzgeç yana sarkar. Kalın kırmızı dudakları olan çütre balığı, kumdaki yuvalarında koruma modundayken oldukça agresiftir ve yanına fazla yaklaşan dalgıçlara, dudakları arasından dişlerini göstermekten çekinmez. Çütre balığının vücudu sert pullarla kaplıdır; temizlemek güçtür. Pişirmeden önce deriyi yüzmek gerekir.
Domuz Balığı Tüketilme Şekilleri
Eti oldukça lezzetli olup özellikle en lezzetli ve damak tadınıza uygun olan önebileceğimiz hali derisini yüzüp ızgarasını yapabilirsiniz. Derisi sert ve sağlam olduğundan kolay yüzülemez. O yüzden bıçak veya pense yardımıyla derisini daha kolay yüzebilmekteyiz. Gövdesinden kılçıksız parça et çıkarabilirsiniz. Bu balığın diğer bir özelliği ise kılçıkları az olmasıdır. Bu nedenle rahat ve kolay tüketebilirsiniz. Arzunuza göre ister şişlik ister biftek şeklinde parçalayabilirsiniz. Parçaladıktan sonra tuzlayalım. Sonrasında saklama kabında sızma zeytinyağı, soya sosu, sarımsak, yarım limon suyu, karabiber ve pulbiber ile karıştırıp 4 saatten az olmamak koşuluyla buzdolabında bekletmeliyiz. Eğer biftek olarak parçaladıysak eti hafif yağlayarak, odun kömürü ateşinde kurutmadan pişirebilirsiniz. Diğer bir pişirme tarifimiz ise şişlik olarak parçaladığımız eti defne yaprağı, domates, taze yeşil biberle düzgün bir şekilde sıralayarak şişlere geçirip pişirebilirsiniz. Diğer bir tüketilme şekli ise; çütre sote tarifidir.
Çütre Sote Tarifi
Malzemeler:
- 1,5 kg çütre balığı
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 adet dolmalık yeşil biber
- 1 adet dolmalık kırmızı biber
- 1 adet defne yaprağı
- 2 adet biberiye dalı
- 1 adet domates
- 1 çay kaşığı sebze tozu veya sebze suyu
- Tuz
- 1 diş sarımsak
Yapılışı:
Balığın ensesine çizik atarak derisini yüzüyoruz ve kılçıklarını çıkartıp fileto yaparak kuşbaşı şeklinde doğruyoruz. Diğer bir taraftan da tava yada tencerede tereyağını kızdırıyoruz. Daha sonra balığı yaklaşık 3-5 dk çevirip içerisine yıkayıp doğradığımız sebzeleri, defne yaprağını ve sarımsağı ekliyoruz. 2-3 dk karıştırıp pişiriyoruz. Son aşama olarakta sebze tozu, tuz, biberiye dallarını ekleyerek karıştırıp servise hazır hale getiriyoruz.
Püf Noktası
Çütre balığının (domuz balığının) tadı, lezzeti değişik ve farklı gelebilir. Bu nedenle lezzeti artırmak için ve aynı zamanda damak tadınıza uygun hale getirmek için bazı süslemeler yapmalısınız. Pişirmeden önce balığı bir saat domates suyu, soğan suyu, sebze tozu ve elma sirkesi ekleyerek dinlendirip pişirme aşamasına geçebilirsiniz. Domuz balığı tarifi hazır.
Afiyet Olsun...
Istakoz Pilaki Tarifi için tıklayabilirsiniz.
Yorum yazın
Üyeler "Domuz Balığı Tarifi" hakkında ne diyor?