Balık Nasıl Saklanmalı?
Yemekler, Balık Nasıl Saklanmalı?
Balık Nasıl Saklanır?
Gıda uzmanları vitamin, mineral ve protein oranı oldukça zengin olan balığın sık sık tüketilmesini önerir. Peki yiyeceğimizden fazla aldığımız yada yakaladığımız ve ileride yemeyi planladığımız balığı evimizde nasıl bozulmadan saklayabiliriz.
Oda Sıcaklığı Yetmeyebilir
Balık dondurmadan önce hafifçe tuzlanmalıdır. Bu şekilde etin diriliği muhafaza edilir. Balıkları donmuş olarak muhafaza ederken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli hususta çözülmüş balıkları tekrar dondurmamaktır. Balıklar genelde oda sıcaklığında (20c) 20 saat süre ile tazeliklerini korur. Bu ölçü kış ayları için geçerli olup yaz aylarında daha kısa sürede bozulabilir. 20 saatten fazla bekletilecek balıkları muhakkak temizlenip buzdolabına koymalıyız. Buzdolabında ise 14 gün saklayabiliriz. Daha uzun süre saklamak istiyorsak buzdolaplarının 18 derecelik deep-freezelerinde saklanmalıdır. Saklama süreleri hamsi gibi küçük balıklar için 3 ay, 3 ila 4 adedi bir kilo gelen çipura, lüfer gibi balıklar için 5 ila 6 aydır. Bir kilodan büyük balıklar ise 6 ila 8 aydır.
Balık Saklamanın Püf Noktaları
No-frost buzdolapları hava üfleyerek çalıştığı için balıkların derisini çok çabuk kurutabilir. Buna mani olmak için ya kapaklı kaplarda dolapta muhafaza etmemiz ya da kalın bir gazeteyi ıslatıp balığın üzerine örterek muhafaza etmeliyiz.
Dondurulan balıkları çözdüğümüz takdirde tekrar dondurmamız bakteri üremesi açısından sakıncalıdır. Bu nedenle donduracağımız balıkları ihtiyacınıza göre 2 veya 3 kişilik dondurmalıyız.
Balık şoklamak için balığı deep-freeze’e attıktan 3-4 saat sonra çıkarıp, doldurduğunuz suyun içerisine daldırıp çıkartın. Sonrasında tekrar deep-freeze’e atınız. Bu sayede buz tabakası oluşacaktır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Balık Nasıl Saklanmalı?" hakkında ne diyor?