Trol Ağı Yasak Mı?

Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Trol Ağı Yasak Mı?

Trol Ağı Yasak Mı?

Trol Ağı Nedir?

Gemi ve yelkenli tekneler aracılığı ile üzerinde kurşun ve mantar bulunan ve balık ve deniz canlıları avlamaya yarayan av aracıdır.

Genel olarak kullanışına göre kapılı ve kapısız olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kapılı trol ağı tek tekne ile kapısız trol ağı ise iki tekne ile kullanılır. Kapılı trol ağı yatay bir şekilde açılır. Kapısız trol ağında ise iki tekne yardımı ile ağ açılır. Ayrıca trol ağları avlanma seviyeleri ile alakalı olarak dip trolleri ve orta su trolleri olarak da sınıflandırılmakta olup her iki tip trol ağını da kapılı veya kapısız olarak kullanmak mümkündür.

Dip Trol Ağı Nedir?

Dip trol ağı adından da anlaşılacağı gibi dipte yaşayan balıklar ve karides gibi canlıları avlamada kullanılır. Klasik dip troller ağları avlanmada yeterli verime sahip olmadığı ve buna karşılık üretim maliyetleri yüksek olduğu için pek tercih edilmezler. Ayrıca avlama esnasında seçicilik neredeyse imkansızdır. Karides dip trol ağları ise karides gibi eklembacaklıları avlamada kullanılırlar. Genellikle 5 ile 10 metre ağız açıklığına ve 35 ile 90 cm ağız yüksekliğine sahiptirler. Daha çok küçük tekne sahiplerinin tercih etmesi ve ağa balık girmesinin istenmemesi ağın küçük olmasının sebebidir. Yüksek ağız dip troller ağları ise en çok bilinen ve kullanılan dip trolüdür. Yüksek verime ve seçiciliğe sahiptir. Ağız genişliği tercihe göre 10 ile 25 metre arasında, ağız yüksekliği ise 2 ile 8 metre arasında değişkenlik gösterebilir.

Orta Su Trol Ağı Nedir?

İstavrit, hamsi, sardalya, ringa ve uskumru gibi balıkların avında kullanılan bu ağ Türkiye’de Samsun civarında hamsi avında oldukça yaygın bir şekilde kullanılır. Oldukça büyük olan orta su trol ağları 25-60 metre ağız açıklığına ve 10 ile 60 metre ağız yüksekliğine sahip olabilirler. Fren ve kumanda sistemleri sayesinde oldukça yüksek kontrol imkanı olan bu ağlarda sürü çevrelenir ve ağın ortasına sürülerek kapatılır.

Trol Ağları Zararlı Mı?

Özellikle dip trol ağları denizin dibinde yaşayan canlıları süpürür gibi yakalayarak ağa hapsettiği ve dipteki yaşam alanlarını bozduğu için gelecek nesillerin devamlılığını çok büyük oranda etkiler. Yeniden üreme imkanı olmayan deniz canlıları bir süre sonra nesli tükenip yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Ülkemizde 1380 Sayılı Kanun ile Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda, Çanakkale Boğazı’nda kullanımı tamamen yasak ve kıyı şeritlerde ise 3 mil açıklıktan sonra serbest bırakılacak şekilde trol ağı kullanımı düzenlenmiştir.

Üyeler "Trol Ağı Yasak Mı?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın