Tekne İle Açılacaklara Tavsiyeler
Tuzlu Su - Tekneden Balık Avı, Tekne İle Açılacaklara Tavsiyeler
Bir tekne satın almak, elbette birçok kişinin hayalidir. Peki, onu anlamak ve sorunlarını çözmek için ne kadar hazırsınız? Kağıt üzerinde bu kolay gözükse de, aslında oldukça oldukça zordur. İster ikinci el olsun, ister sıfır, teslimat sürecinde tekneyi size anlatacak bir sorumlu ile görüşmeniz gerekir. Size tekneyi anlatacak kişi, kolaylıkla kurcalamanız ve anlamanız için size yardımcı olacaktır. Özellikle ikinci el tekne alımlarında bu sorun daha çok karşımıza çıkıyor.
Tekne biraz merak işidir. Teknede meraklı olmak, bir şeyleri araştırmak her zaman iyidir. İkinci el tekne alımlarında, eski tekne sahibinden, teknenin kullanım klavuzunu mutlaka istemelisiniz. Aldığınız tekneye mutlaka zaman ayırmalısınız. Denizde gezinti halindeyken neyin nerede olduğunu bilmeniz önemlidir. Bu, sorunu çözmeniz açısından büyük önem taşır. Motor teknenin en önemli can damarıdır. Motorunuzun bozulması, sizi denizin ortasında haraketsiz bırakacağı gibi, elektriksiz de bırakabilir. Periyodik bakımlarının yapılması şarttır. Motorunuzu tanımalısınız. Bir diğer kontrol edilmesi gereken parça ise akülerdir. Akülerin durumlarının iyi olduğundan kesinlikle emin olmalısınız. Özellikle ikinci el tekneler için bu daha çok önemlidir.
Tekne İle Denize Açılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yanımıza mutlaka can yeleği almalıyız ve kullanmalıyız. Hareket etmeden önce teknenin içindeki suyu boşaltmalıyız. Yük/insan dağılımına önem vermeliyiz. Tekne motorluysa, yakıtı kontrol etmeliyiz. Açılmadan önce, karadaki bir tanıdığımıza ne zaman, nereden yola çıktığımızı, nereye varmayı planladığımızı, yaklaşık varış saatimizi, teknede kimlerin bulunduğunu bildirmeliyiz. Tekne motorlu da olsa, ıskarmozlara bağlı ve küpeşteye kaldırılarak sabitlenmiş ya da tekne içinde yatırılmış kürekler bulunmasına mutlaka özen göstermeliyiz. Sert ve dalgalı suda hızlanmamalı, yavaşlıyor hatta gerektiği noktalarda gazı tamamen kesmeliyiz. Hızlı ilerliyor olsak bile dönmek için dümen kırmaya başlamadan önce yavaşlamalıyız. Limanların içinde çok yavaş hareket edelim. Dıştan takma motorların emniyet kordonlarını bacağımıza ya da can yeleğimize bağlayalım. Havanın kötüleşmekte olduğunu fark ettiğimizde, olası en kısa yol ve zamanda limana dönelim. Seyreden teknede hareket etmek zorunda kalırsak, bunu, teknenin orta bölgesinde, ayağa kalkmadan, dengeyi gözeterek yapmalıyız.
Yorum yazın
Üyeler "Tekne İle Açılacaklara Tavsiyeler" hakkında ne diyor?