İspendek Nasıl Avlanılır?
Tuzlu Su - Kıyıdan Balık Avı, İspendek Nasıl Avlanılır?
İspendek Nasıl Avlanılır
İspendek balığı; levrek balığının 40 cm'den küçük ve 1 kg'dan hafif olanına denmektedir. Moronidae familyasındandır. Yanlardan hafif basık vücudu vüze şeklini andırmaktadır. Vücudu iri pullarla kaplı olup, kafası gövdesine göre normal büyüklüktedir. İri gözlü ve parlak görünümlü bir balıktır. Karnının rengi gümüş ve beyaz arasıdır. Sırtı kurşuni, yan tarafları ise beyaz mat renktedir. Ürkek bir balıktır. Ama ürkek olduğu kadarda kurnaz bir balıktır. Yakalandığında mücadeleci tavrı ve avının zorluğu ile az yakalanması nedeniyle balıkçılar tarafından ve özellikle amatör balıkçılar tarafından övünç ve gurur sebebidir. Yüzgeçleri oldukça iyi gelişmiştir. Kuyruk yüzgecinin çok iyi gelişmesi sebebiyle çok hızlı yüzmektedir.
Levrek İspendek Balığının Yakalanması
Levrek (ispendek) diğer av türlerine benzememektedir. Yakalamasının oldukça zor olduğu bir balık türüdür. Usta balıkçılar bu balığı avlayabilmek için meralardan başlayıp, olta malzemelerine kadar çok iyi hazırlayıp öyle hedefe koyulurlar. Nedeni atik, hızlı ve kurnaz bir balık olmasıdır. Bulanık sularda yaşamayı daha çok severler. Her yeme gelmezler bu nedenle avlamak için özel yem kullanmanız gerekmektedir.
Çeşitli Yakalama Teknikleri Bulunmaktadır;
- Levrek Çaparisi
- Parakete
- Kıyıdan Atıp-Çekme Takımı
- Yemli Bırakma Takımı
- Savurma Dip Takımı
- Dip Sürütmesi
- Zokalı Takım
- Uzun Olta
Levrek Çaparisi: Levrek balığının azalması ile bu takımında kullanımı azalmıştır. Uzun olta ve dip sürütmesi ile levreğin bol olduğu yerlerde kullanılmaktadır. Birden fazla silikon yemi balığın belli mesafelerde sıra sıra bağlanarak suyun dalgalı olduğu azmak kıyılarında kullanımı uygun bir alettir. Kullanımı: 4-5 adet silikon yemi belli mesafelerde sıra sıra bağlayarak atabildiğimiz en uzak yere atıyoruz. Attıktan sonra narin bir şekilde çekip bırakarak silikon yemi balığın gelmesini bekliyoruz. Bu metodun başarılı olabilmesi için denizin dalgalı olması gerekmektedir. Takımı dalganın hemen arkasına atmalıyız ki başarılı olma oranımız yükselsin.
Parakete: Yemli bırakma takımının çok iğneli versiyonudur. İğne sayısı 10 ile 50 civarı yerin durumuna göre değişmektedir.
Kıyıdan Atıp -Çekme Takımı: Türkiyede pek uygulanmayan daha çok Avrupa da kullanılan av yöntemidir. Levrek balığının bol bulunduğu dere ağızları ve sığlıklarda havaların sıcak olduğu yaz mevsimlerinde özellikle kullanılmaktadır.
Yemli Bırakma Takımı: Çok iri balıklarda yakalama imkanımız daha çok artmaktadır. Gece-gündüz, yaz-kış kullanılan avlama yöntemidir.
Savurma Dip Takımı: Levrek kıyı balığı olduğu için havalar ısındığında sığlıklarda dolaştığı zaman kullanılmaktadır. Avlama işlemine başlamadan önce yemleme yapılmalıdır. Hamsi, sardalya gibi yağlı balıklar yem olarak kullanılmalıdır.
Dip sürütmesi: Sazlık kıyılarda ve taşlık kırmalık yerlerde kullanılmaktadır. Yem olarak karides kullanılmaktadır. Bu takımda av zamanı sabah erken saatler ve akşam gün batımı sonrası kullanılabilir. Çok verimli bir yöntem değildir.
Zokalı Takım: Geceleri levreğin yuva yaptığı kayalık ve batak yerlerde yaz, kış her mevsim yapılmaktadır.
Uzun Olta: Kullanım yerleri savurma dip takımına ve dip sürütmesine göre çeşitlilik göstermektedir. Bazı yerlerde uzun olta, bazı yerlerde ise uzun köstekli takım kullanılmaktadır.
Lüfer Nasıl Avlanır yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Yorum yazın
Üyeler "İspendek Nasıl Avlanılır?" hakkında ne diyor?