Fener Balığı Nasıl Temizlenir?

Nasıl Yapılır, Fener Balığı Nasıl Temizlenir?

Fener Balığı Nasıl Temizlenir?

Fener Balığı Nasıl Temizlenir

Fener balığı (Lophius piscatorius); deniz diplerinde yaşayan çirkin ve korkunç görüntüsü olan ama eti inanılmaz lezzetli olan bir balık türüdür. Sıcak ve ılık deniz su diplerinde yaşamaktadırlar. Işıklı organıyla ve başı önüne doğru sarkan tipiyle dikkat çekmektedir. Lophiidae familya grubundandır. Derinliği  10 ile 1000 m arasındaki sularda yaşamaktadır.Tropikal iklimlerde yaşamaktadırlar. Ülkemizde Akdeniz,Ege ve Marmara Denizlerinde yaşamaktadırlar. Boyları 20 cm ve 180 cm'ye kadar farklı ölçülere ve türlere ayrılmaktadır. Görünüşünden dolayı ''deniz şeytanı'' yada ''deniz kurbağası'' olarak ta adlandırılmaktadır. Yırtıcı bir balık türüdür. Fener balığının sırtındaki dikensi yapısı diğer balık türlerine oranla daha uzun olup  ağzının önüne kadar sarkabilme özelliği bulunmaktadır. Fener balığının dikeninin üzerinde ve özellikle uç kısımlarında balıklar simbiyoz yaşam kurarak ışık saçan organlar bulundurmaktadırlar. Fener balığı yapısından dolayı her türden balıklar besin kaynağı olabilmektedir. Denizin derinliklerinde yapısı gereği inanılmaz avcılık yeteneği bulunmaktadır. Kamuflaj yeteneği çok güçlü bir balık türüdür. Bu nedenle çok iyi gizlenerek diğer balıkları avlaması çocuk oyuncağıdır.

Fener balığı, üzerindeki feneri ile denizin dibindeki ufak balıkları karanlıkta ışık yaparak avlar. Türkiye'de Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Deniz'inde bulunan fener balıklarının sırtında iki yüzgeci ve dikenleri vardır. Bu dikenlerin birisi diğerlerinden çok daha uzundur ve ağzının önüne kadar sarkar. Bu dikenin ucunda bulunan ve fener balığı ile bir simbiyoz içinde yaşayan bakteriler, ışık üretirler. Fener balığı bu "fener"ini olta olarak kullanır; ışığı merak edip tam ağzına kadar yaklaşan küçük balıklardan beslenir. 300-350 metre derinliklerde yaşarlar.

Fener Balığının Temizlenmesi      

Fener balığını temizlemeye başlarken ilk önce gözlerini çıkartmaya başlıyoruz.Daha sonra yüzgeçlerini de çıkartıyoruz.Daha sonra ortasından kesmeye başlıyoruz.İki parçaya ayırıyoruz.İkiye ayırdıktan sonra midesini dışarı çıkartıyoruz. Fener balığının kendinden büyük bir midesi bulunmaktadır. Balığın derisini yüzmeye devam ediyoruz. Derisini tamamen yüzdükten sonra geride kalan artıklarınıda temizliyoruz. Daha sonra parçalara ayırıyoruz. 

Fener Balığı Pişirme Önerileri

Fener balığının tadı ıstakoza oldukça yakındır. Eti pişirildikten sonra da beyaz ve diri kalmaya devam eder. Mart ayından Eylül başına kadar olan üreme dönemi haricinde yenilebilir. Fileto haline getirdiğiniz fener balığını ızgara ya da buğulama olarak yapabilirsiniz. Ayrıca kuşbaşı şeklinde doğranarak tavada kavurması da yapılabilir.

Fener Balığı Tarifi

Fırında Fener Balığı Tarifi

Malzemeler

  • 1.5-2 kg. fener balığı
  • 1 adet paprika
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet milföy hamuru
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Yeterince taze çekilmiş karabiber ve tuz

Yapılışı

Balığı temizleyip kuyruk kısmını ayırın. Kuyruk kısmının derisini çıkarıp kuşbaşı doğrayın. Bir kabın içinde limon suyu ve pul biberlerle yoğurup 20 dakika bekletin. Çünkü fener balığı dip balığıdır, derinliklerde kumların üzerinde, çamurda yatar durur. Limon suyu çamur kokusunu alır. Tavada zeytinyağını ısıtıp balığı, doğranmış paprikayı, soğanı ve defne yapraklarını ekleyip üç dakika karıştırın. Daha sonra toprak güveç kaplara paylaştırın.
Tuz ve karabiberi serptikten sonra milföy hamuruyla güveç kabının üzerini taşacak şekilde örtün. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Fener Balığı Nasıl Yenir yazımızıda okuyabilirsiniz.

Üyeler "Fener Balığı Nasıl Temizlenir?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın