Çipura Avı Nasıl Yapılır?

Nasıl Yapılır, Çipura Avı Nasıl Yapılır?

Çipura Avı Nasıl Yapılır?

Günlük yaşantımızda en çok tüketilen balık türlerinden biri olan çipura veya diğer adıyla çupra hem lezzetli tadı hem de fiyatının uygun olmasından dolayı oldukça rağbet görmektedir. Genellikle Akdeniz kuşağının hüküm sürdüğü bölgelerde yaşamakta olan bu balık türünün, yapısı türleri ve beslenmesiyle ilgili yazımıza sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Etçil bir balık olan çupra, beyaz eti ve az sayıda kılçığa sahip olması nedeniyle çok tüketilmekte ve aynı zamanda ekonomik değere de sahip olmaktadır. 

Çipura Avlarken Dikkat Etmemiz Gerekenler Nelerdir

Her tür balık için geçerli olan en önemli nokta, balık tutarken sessiz olmanız gerektiğidir. Aksi halde oltanıza hiç balık vurmasını beklemeyiniz. Avlanma zamanı ve avlanma yeri de önemli ölçüde yer tutmaktadır. Genellikle kırma taşlık yerlerde sabah güneş doğmadan iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Yem olarak yengeç, tavuk eti, mamun, sardalya, boru kurdu, sülünez, ahtapot ve kalamar eti de kullanabilirsiniz. Eğer küçük balık çok ise kum yengeci de kullanabilirsiniz.
Birden fazla olta atıyorsanız bu çeşit yemleri farklı kombinasyonlar ile deneyebilirsiniz. Çupra çenesi güçlü bir balıktır. Bu nedenle kullanacağınız iğnenin kalın ve keskin olması gerekmektedir. Aksi takdirde iğneniz ince olursa kırabilir ve verimli bir av  geçiremeyebilirsiniz. Özellikle kıyı avcılığında 3 köstekli, 30/35 misinaya hazırlanmış dipte kurşun olan takımları tercih edebilirsiniz. Bu tür takımda mustad 496/01 serisini de kullanabilirsiniz.
Atış sırasında kurşunun kopmaması için klipsli fırdöndü kullanmanız gerekmektedir. Çupra avında zoka da kullanabilirsiniz. Özellikle yem olarak yengeç kullanacaksanız zokalı iğnelerin kullanımında güzel sonuçlar elde etmeniz mümkündür.

Çipura Avı

Çipuranın Yararları Nelerdir

Çupra mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Omega-3 ve omega-6 yağ asitlerini bünyesinde bolca barındırmaktadır. Ayrıca demir, kalsiyum ve fosforun yanı sıra A, B1, B2, B6, C, D ve E vitaminlerini içermektedir. İçerisindeki demir ve kalsiyumdan dolayı eklem ve kemikleri güçlendirmektedir. Özellikler çocuklarda diş ve kemik gelişimi açısından demir ve kalsiyumun önemi oldukça büyüktür. Ek gıdaya geçilmiş bebeklere (10. veya 11.aydan sonrasında) gelişimleri açısından balık verilmesi uzmanlarca uygun görülmüştür. Boğulmaya neden olmaması açısından tercihen daha büyük kılçıklara sahip olmasının yanı sıra, daha az ve kolay ayıklanabilir kılçıklı olmasından dolayı çupra da tercih edilen balıklar arasındadır. Fakat çocuğunuzda alerjik bir durum varsa doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Yetişkinlerde ise çupra haftada 2 defa rahatlıkla tüketebiliceğiniz balıklardan biridir. Düzenli tüketim sonrasında vücuda zindelik kazandırdığı gözlemlenmiştir. Özellikle kış aylarında hastalıklardan korunmanıza yardımcı olmaktadır. Bulundurduğu demir sayesinde kan yapıcı özelliğe sahiptir ve sindirimi oldukça kolaydır. Göz sağlığı için faydalı olmakla birlikle kanser, kolesterol, kalp ve damar hastalıklarından korunmanızada yardımcı olmaktadır.

Çipuranın Tüketilme Şekilleri

Çipura genellikle ızgara olarak tercih edilmenin yanı sıra fırını ve tavası da oldukça lezzetli olmaktadır. Fileto haline getirilen çupra, yahni usulü veya buğlama şeklinde de tüketilmektedir. Bazı restoranlarda balık salataları arasında da karşımıza çıkmaktadır. Küçük boylarda olan çupralar daha çok kızartılmakta, orta ve büyük boylardaki çupralar da genellikle ızgara yöntemi ile tercih edilmektedir. Ayrıca kiremitte kaşarlı ve sebzeli olarak pişirilmeye de oldukça uygun olan bir türdür.
Fırında veya kızartma yöntemiyle yapacaksanız zeytinyağı, dağ kekiği, sarımsak, taze nane ve tane karabiber ile damak zevkinize uygun bir tat yaratabilirsiniz.

Üyeler "Çipura Avı Nasıl Yapılır?" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın