Çapari Nedir?
Nasıl Yapılır, Çapari Nedir?
Çapari Nasıl Hazırlanır?
Çapari, balıkçılıkta önemli bir av aletidir. Denizde görünüşü ile yem olmaya elverişli, küçük balık sürülerine benzediği için birçok balığı çeker. Çapari ile avlanan balıklar orta ve üst sularda yaşayan ve sürüler oluşturan İstavrit, Uskumru, Kolyoz, Palamut, Torik, Lüfer, Çinekop, Tirsi ve Sardalye gibi balıklardır. Bu balıklar haricinde çaparinize Tragonya, Kırlangıç, Isparoz, Mercan, Kalamar, Zargana ve Mezgit de zaman zaman takılabilirler. Çapari; beden, kasa, köstek, köstek ucunda iğne ve iğneye bağlanmış kuş ve kümes hayvanlarının kuyruk, kanat veya göğüs tüylerinden bir parça ve/veya tutamdan meydana gelir.
Çapari iğnelerine yem takılmaz. Çapariler, 10 iğneden 100 iğneye kadar donatılır. Beden ile köstek misina kalınlıkları da 15mm den 150mm ye kadar değişiklik gösterir. Kullanılacak çaparinin incelik veya kalınlığı, iğne cinsi ve büyüklüğü, iğne sayısı, köstek uzunlukları tutulacak balığın cinsine, mevsime ve tutulacak derinliğe göre değişik varyasyonlar gösterir.
Misina köstek yapılmak üzere belirli uzunluklarda kesilir. Kesilen parçaların her iki ucu düğümlenir. Uçları düğümlenmiş bu parçaların bir ucuna iğne, kırmızı veya bordo renkli misina ile 3 defa ilmek yapılarak bağlanır ve bu iğne ile bağlanmış kösteğe de bir parça veya tutam tüy parçası aynı misinayla devamı ile eklenerek, 5-6 defa misina kendi üzerine ilmek yapılarak boş ucu çekilmek sureti ile düğümsüz bağlanarak ve artık kısımlar ufak bir makas ile temizlenerek köstek tamamlanmış olur.
Bedene donatılacak köstek sayısına bağlı olarak (köstek sayısı x köstek uzunluğu + kasa ve fırdöndü payı) bir miktar misina hazırlanır. İlk önce bu misinanın bir ucuna iskandil takılmak üzere bir kasa yapılır. Kasa, beden ucunu 8-10 cm uzunluğunda çift kat yapılarak, düğümlemek ve en uç kısmını da bir arada tutmak üzere (iskandil gözünden kolay geçsin diye) tekrar düğümlenmesi ile yapılır. Kasa yapılan ucu sabit bir yere takılır ve bedene ardı sıra düğümler yapılarak köstekler bu düğümlerin arasına teker teker dizilir. Torik, Palamut, dip çaparisinde köstekler bedene, bedenin düğüm yapılması ile değil, kösteğin bedene kazık bağı ile bağlanması sonucu donatılır. Bedene dizilen kösteklerin birbirlerinden açıklıkları yaklaşık bir köstek boyunda olur. Çaparinin donatılması bitince bedenin ucu düğümlenir ve istif edilir. İstif etme, kösteklerin sol elin işaret ve orta parmağı arasında sıkıştırılıp bir araya getirilmesi ve köstekler arasındaki beden kısmının ufak bir kangal yapılması şeklinde olur.
Toplanan çapari bir tahta veya köpük gibi bir nesnenin üzerine sarılmalıdır. Çapari açıkta kaldığında iğneleri her yere takılacağından kolayca dolaşır.
Çaparide kullanılacak tüy rengi ortam şartlarına bağlı olarak değişkenlik göstermelidir ki en verimli avı geçirebilin. Konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi için bkz yapay yemlerde renk faktörü
Yorum yazın
Üyeler "Çapari Nedir?" hakkında ne diyor?