Misina Çeşitleri Nelerdir?
Misinalar, Misina Çeşitleri Nelerdir?
![Misina Çeşitleri Nelerdir? Misina Çeşitleri Nelerdir?](https://balikavcisi.blob.core.windows.net/cdn/media/62f90d12-ac2e-4efa-8b35-8a9c4c293d71.jpg)
Balık Avında Misina Tercihinin Önemi
İyi bir balık avının en büyük etkenlerinden olan misinalar, kullanım şekillerine ve tiplerine göre değişmektedir. Öncelikle doğru yem ve doğru misina seçilmezse, balık avında başarılı olmanız söz konusu değildir. Yanlış misina seçimi, balığın misinayı fark edip ürkmesi ve avınızın başarısız geçmesine neden our. Bu durum avınızın kalitesini belirler. Misinanın kopmaya, güneşe ve küflenmeye dayanıklı olması, elastik olması, yumuşak olması, renk ve büküme dayanıklı olması oldukça önemlidir. Balıklar yakalanma sırasında ağırlıklarının yaklaşık 8 katı kadar direnç uygulayabilmektedir.
Bu nedenle misina seçimi ve seçilen misinanın gücü oldukça önem taşımaktadır. Polyester misinalarda elastik oranı %2 ile %8 arasında değişir. Çok fazla gerilen misinalar elastik özelliğini kaybederler ve eski hallerine geri dönememektedirler. Misinanın yumuşak bir yapıya sahip olması kolay makaraya sarılmasını ve kolay açılmasını sağlar. Poliamid misinaların çoğu yumuşak yapıya sahiptir. Yumuşak misinalar genellikle makina makaralarına elverişliyken, sert misinalar el oltası için tercih edilmektedir. Sert misinalar makaradan kolay boşanarak uğraştırıcı olmaktadır. Misina alırken tutmayı hedeflediğiniz balığa göre tercih yapmanızda yarar vardır. Balığa göre değişik makaralar kullanabilmek için ise her makinanın yedek makarasını bulundurmanız yararlı olacaktır. Takımınız ne kadar ince ise balığı yakalama yada balığın vuruşlarını hissetme şansınız o kadar artmaktadır. Misina ambalajının üzerinde yazan özellikleri değerlendirerek tercih yapabilirsiniz. Ambalajın üzerinde 'mm veya inç' cinsinde belirtilen kısım genellikle misinanın kalınlığını veya çapını göstermektedir. 'Kg' olarak belirtilen kısım misinanın ne kadar ağırlık kaldırabiliceğinin test edilerek yazılmış halini yansıtmaktadır. 'M' olarak belirtilen kısım ise misinanızın uzunluğunu ifade etmektedir. Son olarak misinanın yumuşaklığı, kaç katlı olduğu ve dayanıklılığı gibi ibareleri belirten kısımı ise fiziksel özellikleri bölümünde bulabilirsiniz. İnce balıklar için; 0,25 veya 0,30 misina tercih edilirken, orta boy mezgitler, lüfer, palamut veya kırlangıç gibi türlerde 0,35 misina kullanılmaktadır. El oltası kullanırken ise 0,50 misina tercih edebilirsiniz. El oltasında ince misina kullanırsanız, çabuk koptuğunu veya çabuk dolaştığını kolaylıkla farkedeceksiniz.
Misinalarda Renk Tercihi
Günümüz teknelojisinde misinalar bir çok çeşit ve renge sahiptirler. Parlak misinalar daha çok beden için kullanılırken, mat misinalar ise genellikle suyun içerisinde tercih edilen kısımdadır. Tatlı su avında suyun yeşilimsi bölgelerinde kahverengi, beyaz veya yeşil tonlarında misinalar tercih edilirken, açık denizde ise mavi,kırmızı veya beyaz misinalar oldukça rağbet görmektedir. Kırmızı misinalar genellikle derinlerde ve karanlıkta iyi sonuçlar verdiği bilinmektedir. Renk tercihini avınıza, avlak yerinize ve zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda floating misinalar (yüzer misina olarakda bilinir.) suya batma özelliği taşımazken sinking misinalar suya batan misinalar olarak bilinmektedir. Genellikle iğneli takımlarda tercih edilen ve düğüm atmaya elverişli olan tür ise high knot strength misinalardır. Breaking strain ise misinaya binecek ani bir kuvvet sonucu kaldırabileceği sınırı göstermektedir. Photocromic renkli misinalar ışığa ve bulundukları zemine göre renk alırlar. Asla Görünmez degildirler sadece kamuflaj özellikleri vardır.
Monofilament Misinalar
Genellikle fiyatının düşük olması sebebiyle oldukça yaygın kullanılmaktadır. Düğümlere dayanıksız olmasından dolayı kullanırken dikkat edilmesi gerekmektedir. Naylon misinalar aşınmaya ve yıpranmaya daha fazla maruz kalmaktadırlar. Bu nedenle aşınmaya ve yıpranmaya dayanıklı olması açısından naylondan bir iç ve bir dış hat olarak üretilmektedir.
Örgü ve ip Misinalar
Çok ince bir kaç filamentin veya diğer türlerin saç örgüsü gibi örülmesi ile elde edilir. Görülebilirlik nispeten azalırken, sağlamlık artmaktadır. İp misinalar naylon misinalara göre daha uzun ömürlüdür. Fakat polietilen termoplastik polimerdir. Polimerler yarı organik madde olmalarından dolayı oksijen teması ile bu liflerin zaman içerisinde zarar gördüğünü bilmeniz gerekmektedir. Aynı şekilde Uv ışınlarından da zarar gördüğü anlaşılmıştır. Slikon ve plastik esaslı ipler sürtünmeye karşı daha dayanıklı olmasının yanı sıra mesafede daha iyi ve daha sessiz, çeker kuvveti ise daha yüksektir. Dacron ipler ise polyester bazlı ürünlerdir. Üzerinde balmumu kullanılarak çekeri kuvvetlendirilmektedir. Esneme oranları düşüktür.
Florokarbon (Fluorocarbon) Misinalar
Hayalet misina olarak da bilinmektedir. Görünmeze en yakın olan misina çeşididir. Florokarbon misinaların esneme oranı düşüktür. Normal misinaya göre daha sert ve kırılgandır. Çekeri düşüktür.
Çelik Teller
Büyük balıklar yeme atladığında dişleri ile misinayı kopartabilmektedir. Bu nedenle takımın sonunda çelik tel kullanılarak balığın yemi ısırdıktan sonra misinayı kesmesi engellenmektedir. Kofana, Orkinos, Lambuka gibi avcı balıklara takım hazırlarken ana bedenin en sonuna çelik tel kullanılmaktadır.
Fly İp
Monofilament ya da sert örgülü liflerin üzerine, mikro hava baloncukları entegre edilmiş su geçirmez bir plastik kılıf kaplanır. Yüzdürücülüğünü artırmak ve aşınmayı azaltmak için silikon veya yağ emdirilmiştir. Fly Fishing misina, avcılıkta kullanılan hafif yemleri ileri atma ve çekmede kullanılan özel üretilmiş ipler olarak bilinmektedir.
Dyneema Misinalar
Çok sağlam esneme payı ve hafızası olmayan misinalardır. Çelik telli takımlara karşı üretilen bir üründür. Hiç bir balık tarafından kesilemediği öne sürülmektedir.
Fusion Misinalar
Monofilament misinadan çok daha sağlam olan, bir kaç farklı ince lif fiberin birleştirilip üzerine plastik kaplama geçirilmesi ile oluşturulan misinalardır. Çok kolay eskimektedirler ve esneme kabiliyeti bulunmamaktadır.
Balıkçılıkta Doğru Misina Seçimi Nasıl Olmalıdır? yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Misina Çeşitleri Nelerdir?" hakkında ne diyor?