Olta Takımı

Diğer Malzemeler, Olta Takımı

Olta Takımı

Olta takımı, denildiğinde gözümüzün önüne kamış, makine, misina, kurşun ve iğneli bir takım gelir. Aslına bakılırsa olta, bir tahtaya veya mantara sarılmış yeteri kadar misinadır. Uzun yıllar bu basit oltalar ile avlanan balıkçılar, zaman geçtikçe yapacağı ava göre olta takımlarını geliştirmiş ve doğru sonuçlar almaya başlamıştır. Günümüzde kullanılan olta takımlarında kamış, makine, misina, fırdöndü, kurşun, beden ve iğne mutlaka bulunmalıdır. Bu malzemeler bir olta takımının olmazsa olmazıdır. Ülkemizde en çok kullanılan takım, el olta takımıdır. Kıyıdan uzaklaştıkça kullanım çokluğu daha da sıklaşan el oltalarının kullanımı oldukça eskilere dayanır. Ülkemiz dışında ağırlıklı olarak makinalı takımlar tercih edilse de, belki zoru sevdiğimizden, belki de daha fazla zevk aldığımızdan el oltasını daha çok tercih ederiz. El oltası ile av denemediyseniz çok şey kaybettiniz demektir. Balığın vuruşunu parmaklarınızın arasında hissetmek istiyorsanız mutlaka deneyiniz. Kamışlı takımlar iki parçadır. Olta kamışı ve makara makinası.  Makaralı olta takımları daha çok tatlı su avcılarının tercihi sonrası yaygınlaşmıştır. Pek çok amatör ve profesyonel avcının tercih ettiği makaralı olta takımları, kendi içinde ayrı ayrı sınıflandırılır. Derinlik, dip akıntıları, dalgalar, büyük balıklar gibi faktörler balık avcılarını el oltalarından uzaklaştırmıştır. El oltası ve makinalı olarak ayırdığımız olta takımlarının malzemelerine şimdi bir göz atalım. 

Günümüz Olta Takımları Ve Malzemeleri

Misina

Olta, makineye veya tahtaya sarılı olan misinanın boş halidir. Bu misinanın çapı ve uzunluğu oldukça önemlidir. Kullanılan misinanın güçlü olması ve balığa kendini belli etmemesi gerekir. Haliyle ince olmalıdır. Uzunluğu ise, büyük balık avında balığın misinayı koparmaması için sağlam olmalıdır.

Beden

Beden ise fırdöndü ile oltaya eklenen ince kalınlıkta misinaya denir. Bedenin uzunluğu takıma göre 30-40 cm. kadar olabilir. Beden yapısı yakalanacak olan balığın cinsine, yaşam alanına, beslenme şekline göre değişik boy ve yapıda olabilir. Bedenin olta da olmasının nedeni, balığa oltayı hissettirmemek ve görüntü vermemesini sağlamaktır. Bedeni, sadece ucuna iğne bağlanabilen bir eleman olarak görmemek gerekir. Bazen bedenin belli yerlerine ilave köstekler monte edilebilir. İğnelerde kösteklere bağlanır. Büyük avlarda güçlü balıklar bedeni kesmesin diye çelik bedenler kullanılır. İri ve güçlü balıkların avında beden olarak örgü misina kullanılabilir. Örgü misina kullanılması bedenin daha da ince ama sağlam olmasını sağlar. 

Olta Kamışı

Kamışlar, günümüzde kullanılan oltaların olmazsa olmazıdır. Her şeyden önce olta kamışının seçimi için, yapılacak avın hangi balıklar için olacağına karar verilmelidir. İyi ve marka firmaların daha önceden test edilmiş kamış oltalarına yönelmek doğru olacaktır. Kaliteli firmaların verdiği test değerleri güvenilir olur. Kamışlarda esneme payları ne kadar fazlaysa, iğneyi uzağa atma olasılığı o kadar fazladır. Ağır yemleri uzağa atmaya çalıştığınızda kamış kırılabilir, buna dikkat ediniz. Hafif yemler için esnek kamışları, ağır yemler için ise esnekliği az olan kamışları tercih ediniz. Kıyı avlarında 1.80 cm den büyük kamışlar, tekne avları için ise 1.80cm den kısa kamışları tercih ediniz. 

Köstek

Köstek, yapacağınız ava göre misine bedenine bağlanan, ucunda iğne olan yine bir misinadır. Uzunluğu 10-20 cm arasında değişir. Olta üzerindeki sıralamaya baktığımızda, misina kalınlığına göre en ince olanı köstektir. Av sırasında yaşanabilecek sorunlarda ilk önce kösteğin kopması zararınızı azaltacaktır. Balık avında beden ve kösteğin ince olması önemlidir. Balığa bu malzemeleri mümkün olduğunca fark ettirmemek gerekir. Köstekli oltalarda haliyle iğne sayısı da fazlalaşır. Bu av şansınızı daha da arttırır. Kösteğin bedene fazla yaklaşmaması da aynı şekilde avınızın kalitesini arttıracaktır. 

Kolçak

İki fırdöndü ile bağlanan kolçak, olta ile beden arasındadır. Bedenden ince olmaması gereken kolçak misinası, olta misinası ile beden arasına iki tarafına da fırdöndü takılarak monte edilir. 

Olta Makinası

Günümüz oltalarının vazgeçilmezi olan makine, halk arasında makara olarak ta adlandırılır. Aslında misinanın sarıldığı alana makara denir. Olta makinaları sabit makaralı ve çıkrıklı olarak ikiye ayırılır. Sabit makaralı makineler ile at-çek, sürütme ve dip oltası yapılabilir. Çıkrık tipi makinalar ağır olta takımları için tercih edilir. Çıkrık tipi makinalar büyük deniz avlarında kullanılır. 

Mantar (Şamandıra)

Şamandıra ağırlıklı olarak tatlı su avlarında kullanılsa da, tuzlu sularda da rağbet görmektedir. Şamandıranın amacı oltaya takılan yemi istenilen derinlikte ve bedeni dik tutmaya yarar. Balık oltaya geldiğinde sallanarak avcıyı uyarır. Aşırı derin sularda mutlaka kullanılmalıdır. Olta takımı için önemlidir.

Fırdöndü (Fırıldak)

Fırdöndü, fırıldak olarak ta bilinir, olta takımı içindeki bağları birleştiren belirli güçlere karşı dönebilen olta ekipmanıdır. Oltanın özelliklerine göre fırdöndüleri uygun şekilde monte etmek önemlidir. Fırdöndünün hangi tip için üretildiğine dikkat etmelisiniz. Fırdöndünün amacı, suda oluşacak olan dalgaların veya avlanan balığın oltaya vereceği zararları en aza indirmektir. 

Kurşun

Balık avlarında olta iğnesinin suyun dibine inmesini sağlayan kurşun, iyi bir av için misinaya bağlanması gereken mühim bir elemandır. Farklı ağırlıklarda olan kurşunlar, iğnenin istediğimiz derinliğe inmesine yardımcı olur. 

Basit anlatımlarla oltanın tanımını sizlere yapmaya çalıştık. Olta takımı tanımında, kısacası balık tutmak için mantar, kasnak ya da tahtaya sarılmış ancak üzerinde misina harici hiçbir eleman bulunmayan düzeneğe olta denildiğini öğrendik. 

Kıbrıs Oltası Nedir? haberi için tıklayın.

Üyeler "Olta Takımı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın