Plankton
Plankton, tek hücreye sahip, hareket kabiliyeti olmayan gözle görülmeyen, deniz, akarsu ve göllerde hatta şartların elverişli olması durumunda buzullarda dahi bulunabilen mikroskobik canlılardır. Son yıllarda denizanası ve bitkilerden kopan parçaların da plankton sayılmasından dolayı tanım kısmen değiştirilmiş olup artık çok hücreli canlılar olarak tanımlanmaktadır. Hayvansal planktonlara zooplankton ve bitkisel planktonlara ise fitoplankton denir.
Planktonların boyutlarına göre dünya üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Fitoplanktonların bazı türleri dimetil sülfür üreterek su yüzeyinden atmosfere geçmesine sebebiyet verirler ki bunun sonucunda bulutlar oluşur, yağmur yağabilir hatta güneş ışınlarının toprağa geçmesinin oranını etkilerler.
Planktonlar kendi başlarına hareket edemezler. Su içerisindeki akıntılar sayesinde dünyanın etrafını dolabilen bu küçük canlılar üreme dönemlerinde bir araya gelirler. Milyarlarca planktonun üreme için okyanusun belirli bölgelerinde bir araya gelmesi, deniz yüzeyine gökyüzünden bakıldığında renk değiştirdiğini görmenizi sağlayacaktır.
Planktonlar ayrıca dünyanın en büyük canlıları yani kambur balina ve benzeri balina türlerinin de en önemli besin kaynağıdır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Plankton" hakkında ne diyor?
ilginç