Kerevit
Kerevit, on ayaklı kabuklu su canlılarından Astacoidea ve Parastacoidea üst türlerinin genel adıdır. Kerevitler göl, nehir, çaylar ve bataklıklarda yaşayan 10 ayaklı kabuklu tatlı su canlısıdır. Doğal ortamda 600 civarı türü vardır ve Afrika ile Antartika dışında tüm dünyada yaşarlar. Çok derin olmayan kıyılarda, düz ve geniş yassı kayaların altında, bitkilerin yoğun olduğu ve çakıl diplerde yaşarlar.
Kerevitler ayakları sayesinde yürüyebildikleri gibi iyi bir yüzücüdür de. Fakat yüzme geri geri olacak şekildedir ve genç kerevitler daha iyi yüzerler. Kerevit kendisine yaptığı yuvasından genelde hayvanın büyüklüğüne göre 20-30 cm büyüklükteki çukurlardan ani ataklarla küçük balıkları avlarlar. Bunun dışında kurtlar, böcekler, otlar, çürüyen bitkileri ve su da bulunan leşleri yiyerek beslenirler. Kerevitler güneş battıktan sonra ve geceleri avlanır. Oldukça tedirgin canlılardır.
Kış aylarında suların donduğu bölgelerde zeminde çamur içerisine çukur kazarak içerisine girerler veya daha derin ve yüzeye göre daha ılık sulara inerler.
Kerevitin yaşadığı suyun kalsiyum yönünden zengin olması kabuğunun daha sert olmasına olanak sağlar. Kerevitin yaşam döngüsünün en zorlu dönemi ise bu kabuğunu değiştirdiği dönemdir. Kabuk değişimi yapacak olan kerevit bir dönem yemek yemeyi bırakır ve kabuğun içerisindeki kitin ve kireç çözünür. Daha önceden eski kabuğun altında gelişmeye başlamış olan kabuk eski kabuğu attıktan sonra ortaya çıkar. Bu yeni kabuk ilk dönem için kereviti koruyabilecek sertlikte olmadığı için kabuk sertleşene kadar tehlike devam edecektir. Kabuğun kerevitin yaşamındaki bir diğer önemli etkisi ise büyüklüğü ile ilişkilidir. Kabuk ne kadar büyükse kerevit de o kadar büyük olur.
Türkiye’deki kerevitlerin ömrü 5 ile 20 yıl arasındadır. Ekonomik değeri yüksek olan kerevit üretimi için özel önlemler alınmakta olup bu son yıllarda düşüş göstermiştir.
Bir kerevit sudan çıkartıldığında kuyruğunu karnına doğru çekerse o kerevitin oldukça sağlıklı olduğunun en belirgin özelliğidir. Ayrıca kereviti diğer kabuklulardan ayıran en belirgin özellik ise kerevit yavrularının serbest bir larva yaşamı yerine dişinin vücuduna yapışık olarak yaşamalarıdır.
Sindirimi kolay ve beyaz bir ete sahip kerevit özellikle fosfor açısından oldukça zengindir. Ayrıca etinde B1, B2, D ve PP vitaminleri de oldukça boldur.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Kerevit" hakkında ne diyor?