İmparator Penguenler

İmparator Penguenler

İmparator Penguen

Bir deniz kuşu olan penguen familyasının en büyük üyesi olan imparator penguenler dünyamızın en güneyin Antartika ve Güney Okaynusya parça buzullarında yaşarlar. Yaklaşık olarak 350.000 nüfusu bulunan imparator penguenler 60-65 kg ağırlığa ve 1,25-1,30 metre boya erişebilirler. Gövdesi yuvarlak olan bu deniz kuşlarının ayakları ve kafası vücuduna oranla nispeten küçüktür. Sırt kısmı siyah ve ön kısmı beyaz tüylerle kaplanmış olan penguenin vücudu bu tüyleri sayesinde hem sert iklim şartlarından, hem de avlanırken denizde olduğu anlarda düşmanlarından en iyi şekilde kamufle olmuş olur. Bu tüyleri sayesinde ayrıca avlanması esnasında da avlamak istediği balık, mürekkep balığı gibi canlılar tarafından da görülmemesi adına ona avantaj oluşturur. İmparator penguenler genel besin olarak balık ve mürekkep balığı dışında kril denen planktonlar ile de beslenir.

İmparator Penguenlerin Avlanmadaki Yetenekleri Nelerdir?

Avlanmak için denize daldıklarında 36 km/saat hıza erişebilen imparator penguenler 20 dakika süreye kadar nefes almadan su altında kalabilirler. En önemli özelliklerinde biri ise 550 metre derinliğe kadar inebilmelidir ki bu onların ne kadar dayanıklı olduklarının kanıtıdır. İmparator penguenler haricindeki hiçbir penguen türü bu derinliklere erişemezler.

İmparator Penguenler Nasıl Ürerler?

İmparator penguenler genel olarak yaşadıkları buzul parçacıklarını üreme dönemlerinde terk ederler ki yaklaşık 200 km kadar nispeten daha emniyetli ana karada yol kat ederler. İlk defa 3 yaş ile 6 yaş aralığında üremeye elverişli olan imparator penguenler tek eşliliği tercih ederler. Nisan ayında eşini bulan dişi yaklaşık 40 günlük yumurtlama sürecinden sonra yumurtayı erkek penguenin ayaklarına bırakır ve kuluçka alanını beslenmek üzere terk eder. Erkek imparator yumurtayı ayaklarının üzerine alır ve karın bölgesindeki kıvrımlar aracılığı ile soğuk ve rüzgardan koruyacak şekilde kamufle eder. Yumurtanın kabuğunu kırması 65 gün kadar sürer ki bu süreci erkek tek başına yumurtayı buzun üzerine düşürmeden geçirmek zorundadır. Bu dönemde erkek ağırlığının yaklaşık %30’unu kaybeder. Yavrular yumurtadan çıktıktan bir süre sonra annesi ile tanışır. Annenin avdan dönmesi ile uzun ve zor bir kuluçka dönemi geçiren erkekler avlanmak için güneyin soğuk sularına doğru yol alırlar.

İmparator Penguenlerin Doğal Düşmanları Nelerdir?

Yetişkin imparator penguenlerin çok fazla düşmanı yoktur. Yaklaşık 50 yaşına kadar yaşayabilen penguenlerin en büyük düşmanları köpek balıkları, leopar fokları ve katil balinalardır.

Üyeler "İmparator Penguenler" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın