Flamingo

Flamingo

Flamingo (Phoenicopterus)

Flamingo, göz alıcı rose rengi tüylere, uzun ve ince bacaklara, eğri boyna sahip bir kuş türüdür.

Yedikleri yiyeceklerin içerdiği karotin miktarına göre, tüylerindeki kırmızı tonları değişiklik gösterir. Tüylerinin yanında diğer bir ayırt edici özellikleri de kıvrık yapıda bir gagaya sahip olmalarıdır. Genel olarak sodalı, aşırı tuzlu sığ sulaklarda ve etrafında yaşayan flamingolar bu sulardaki artemia, karides, yosun, yengeç benzeri hayvan ve otları yiyerek beslenirler. Kıvrık gagaları sayesinde çamurlu sulardan bu yiyecekleri kolaylıkla çıkarabilirler.

Ortalama 15 sene yaşayan flamingolar genellikle 130 cm boya erişirler. Büyük topluluklar halinde yaşarlar.

Savunmasız olan flamingolar göçmen kuşlardır ve genellikle geceleri uçarlar. Üremek için ıssız bölgeleri seçen flamingolarda dişiler konik yapıdaki yuvaya genelde bir yumurta bırakarak kuluçkaya yatarlar. Kuluçka süresi dönüşümlüdür ve yumurtaların çatlaması yaklaşık 30 gün sürer. Yumurtadan çıkan yavru gri renkli ve bir ördek büyüklüğündedir. Yeni doğan yavrular yaklaşık iki aylık olana kadar ebeveynleri tarafından beslenirler. 3,5 aylık olduklarında uçmaya başlarlar ve ayrı bir topluluk oluştururlar. Her yıl veya 3-4 yılda bir kere yumurtlamaları sistemli bir üremelerinin olmadığını gösterir.

Zor yaşam koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan flamingolar ülkemizde genellikle İzmir Kuş Cenneti ve Adana Göksu Deltası’nda bulunurlar. Ne yazık ki su kaynaklarının bilinçsizce tüketildiği ülkemizde flamingo sayısı gün geçtikçe azalmaktadır. Ülkemiz dışında Afrika, Güney Avrupa, Güney Amerika, Fransa ve İspanya’da da görülürler.

Üyeler "Flamingo" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın