Deniz Çıyanı
Deniz Canlıları, Deniz Çıyanı
Denizlerimizde zehirli omurgasız hayvan sayısı oldukça az olmasına rağmen, yine de dikkat edilmesi gereken bazı zehirli canlı türleri mevcuttur. Bu zehirli canlı türlerinin bazılarının zehir etkisi hafifken, bazıları ise ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Ülkemiz sularının kıyılarında bu öldürücü zehirli canlılar yaşayamaz. Yine de özellikle Denizanası ve Deniz Çıyanı (Hermodice carungulata) canlısına dikkat edilmelidir. Deniz çıyanında dört tane göz vardır. Teninde beyaz kıllar olup, bu kıllar zehirlidir ve tehlike oluşursa fırlatılmaya hazırdır. Bu kıllarla temas eden insanlar derilerinde yanma ve kızarıklıklar olabilir.
Deniz çıyanının Amphinomidae familyasındaki bütün akrabaları zehirlidir. Sıcak denizlerde yaşamayı severler.
Deniz Çıyanı Zehirli Midir?
Deniz çıyanı oldukça yavaş hareket eden bir canlı türüdür. Zıpkıncılar, dalgıçlar ve yüzücüler için tehlike oluşturabilirler. Suya giren dikkatli dalgıçlar mutlaka önlemini alır ancak yine de kayalık yerlerde dolaşan bu canlılara dikkat etmek gerekir. Özellikle dalış kıyafeti olmadan yüzen kişilerin daha dikkat etmesi gerekir. Deniz çıyanı gıdasını ağırlıklı olarak leşleri yiyerek alır. Diğer besinleri ise anemon çiçekler ve küçük kabuklulardır. Canlı balığa pek saldırmazlar. Zaten avlayacak kadar hızlı da değillerdir. Bir bakıma denizi temizleme görevi üstlenirler. Ekolojiye katkıları yatsınamaz. Oltanıza ölü bir deniz canlısı geldiğinde, çıplak el ile dokunmadan iğnenizden ayırmaya özen gösterin. Ve sualtında ölü canlılara dokunmayınız. Leşin yanında Deniz çıyanı olmasa bile, belki de az önce yanından ayrılmış olabilir. Bıraktığı zehir hala ölü canlının üzerinde olabilir.
Özellikle balıkçı ağlarını temizlerken dikkat edilmesi gerekir. Leşler ile beslenen Deniz Çıyanı, dokunduğu bölgeye zarar verir. Genelde bu canlının yaşadığı yerlerde balık pek olmaz.
Deniz Çıyanı Sokması Belirtileri Nelerdir?
Zehirli deniz canlılarının sokma ve ısırmasında görülecek başlıca belirtiler kızarma, şişme, iltihaplanma, sıkıntı hissi, huzursuzluk, havale ve baş ağrısı olur. Deniz çıyanının tüyleri, aslında onların zehirleridir. Size değdiği anda isterse zehri bulaştırabilir. Bu sizi öldürmez ama büyük acı verir. Yemli avlarınızda oltayı topladığınızda yemle beraber gelebilir. Sonuçta leş seven bir canlı olduğu için gelmesi muhtemeldir. Eğer yem üzerinde ise misinayı kesiniz. Çıplak elle kesinlikle temas etmeyiniz. Tükürük ile parçalandıklarını da biliyoruz. Tükürük bu canlının panzehiri gibidir.
Deniz Çıyanı Sokması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Elinize veya vücudunuzun belli bir bölgesine zehirli Deniz Çıyanı bulaştıysa, temas eden bölgeyi hava ile veya güneşe tutarak kurutunuz. Eğer diken gözünüze çarparsa el değmeden çıkartın. Yarayı temizlemek için temiz içme suyu veya temiz içme suyu yoksa deniz suyu kullanılabilir. Temizleyip doktora gitmeniz önerilir. Zehirli balık sokmalarında doktorların tedavisi ilk önce acıyı hafifletme, zehrin etkisini önleme ve enfeksiyona karşı önlem alma yönünde olur. Yara alan bölgeye sıcak su uygulaması yapılmalıdır. Dayanabileceğiniz kadar sıcak suda yaralı bölgeyi bekletiniz.
Acı dinene kadar bu şekilde devam edebilirsiniz.
Yorum yazın
Üyeler "Deniz Çıyanı" hakkında ne diyor?