Caretta Caretta

Deniz Canlıları, Caretta Caretta

Caretta Caretta

Caretta Caretta

Deniz Kaplumbağası (Caretta Caretta)

Caretta Caretta denizlerde ve okyanuslarda yaşayan bir kaplumbağa cinsidir. Vücut şekli ve yapısı sudaki yaşam alanına uyum sağlayacak bir şekilde evrimleşmiştir. Karada yaşayan akrabalarına göre kabukları daha yatay ve kaygan olması ile birlikte, kaplumbağanın ayakları kürek şeklindedir. Kabuğunun rengi kızılımsı kahverengi, göğüs kısmı ise açık sarı renktedir. Ayaklarında bir veya iki tırnak bulunur. Dişleri olmamasına rağmen oldukça kuvvetli bir çeneye sahiptir. Keskin bir damak yapısı olan caretta carettalar etobur hayvanlarıdır. Ergenliğe ulaşmamış carettalarda cinsiyet ayrımı yapılabilmesi oldukça zordur. Erkeklerin kuyruk ve tırnakları dişilere göre daha uzun ve kalındır. Araştırmacılara göre ortalama 50 ile 70 yıl arasında yaşamaktadırlar. Caretta carettaların boyları 120 cm ile 150 cm arasında olup yaklaşık 70 kg ile 90 kg ağırlığa sahip olabilirler. Su altında uzun bir süre oksijensiz kalabilmelerine rağmen solunum için su yüzeyine çıkmak zorundadırlar.

Caretta Carettalar Ne Zaman Yumurtlar?

Dişiler yalnız yumurtlamak için karaya çıkmalarına karşın erkekler ömürlerinin neredeyse tamamını suyu hiç terk etmeden denizde geçirirler. Genel olarak bilinen yumurtlama dönemleri 2-3 yıl aralıklardadır. Güney yarımkürede yumurtlama mevsimi ekim ile mart ayları arasında, kuzey yarımkürede ise mayıs ile ağustos aylarındadır. Yumurtlamak için karaya çıkan dişiler kumsalda kazdıkları çukurlara yaklaşık 100 yumurta bırakırlar. Kumsalda yumurta bırakacakları yeri seçerken çevre koşullarını göz önüne alırlar. Dişiler yumurtaları genelde doğdukları sahile veya yakınlarına bırakmayı tercih eder. Yumurtlama zamanını yavruların dolunaydan çıkma zamanını hesaplayarak yaparlar. Kumun sıcaklığı 45 ile 65 gün arasında değişen kuluçka süresini etkiler. Genelde dişi yumurtalar 32°C de erkek yumurtalar ise 28,5°C de yumurtanın kabuğunu çatlatır. Yumurtadan çıkan yavrular dolunay ışığı sayesinde denize giden yolu bulurlar. Yeni doğanlar denize ulaşana kadar birçok tehditle karşı karşıyadır. Yavrular deniz kuşları, yengeçler gibi canlılar tarafından yenilirler. Pek azı erişkin caretta olabilmektedir. 

Caretta Caretta Ne İle Beslenir?

Erişkin caretta carettalar yengeçler, denizanaları, balıklar yiyerek beslenmelerini sağlarlar. Çok fazla bilinen doğal düşmanı olmamakla birlikte köpekbalığı ve katil balina gibi yırtıcılar tarafından avlanmaktadırlar.

Ülkemizde Caretta Carettalar

Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan carettalar dünya genelinde korunma altındadırlar. Ülkemizde carettaların yumurtlama alanları Anamur, Belek, Dalyan, Dalaman, Demirtaş, Ekincik, Fethiye, Gazipaşa, Göksu Deltası, Kumluca, Kızılot ve Patara sahilleridir.

Üyeler "Caretta Caretta" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın