Akdeniz Foku

Deniz Canlıları, Akdeniz Foku

Akdeniz Foku

Akdeniz Foku (Monachus Monachus)

Akdeniz foku 20. yüzyılın başlarında tüm Akdeniz ve Atlas Okyanusu’nun doğu sahillerinde yaşamakta iken günümüzde sadece Türkiye, Fas, Yunanistan, Madeira Adaları ve Moritanya’da yaşamakta olan yüzgeç ayaklı bir fok türüdür. Diğer foklar gibi memeli bir deniz canlısıdır.

Çoğunlukla insan etkileşimine girmeyen, insan yapısının olmadığı, bakir kalmış kıyılar ve mağara oyuklarında yaşama, üreme dönemlerini geçirirler. Fakat bu insanların olduğu kıyılara yaklaşmadığı anlamına gelmemelidir. Beslenme için kumluk ve çakıllı kıyılara, nehir ağızlarına geldikleri tespit edilmiştir.

Akdeniz foku iri bir deniz memelisidir. Boyu 2-3 metre ağırlığı ise 300 kg kadar olabilmektedir.  Yetişkinlerde vücutlar 5 mm’den kısa tüylerle kaplıdır. Erkek ile dişi Akdeniz foku arasında gözle görülür bir boyut farkı yoktur. Daha çok renklerinden ayırt edilebilirler. Erkek Akdeniz foku koyu kahverengi bir kürke sahiptir ve karın bölgesinde belirgin bir beyaz leke vardır. Dişi Akdeniz foku ise daha açık kahverengi ve gri tonlarda ve boyundan kuyruğa kadar beyaz karın kısmı beyaza yakın renktedir. En belirgin özellikleri uzun bıyıkları ve sevimli iri siyah gözleridir.

Akdeniz fokları ahtapot, balık gibi hayvanları avlayarak beslenirler.

Akdeniz foku denizde çiftleşir ve doğum ise mutlaka karada gerçekleşir. Mağara insan etkileşiminden uzak, içerisi hava alan, dalgaların ulaşamadığı türden bir mağara olarak seçilir. Gebelik 10-11 ay kadar sürer ve doğan yavru yaklaşık 80-90 cm büyüklükte ve 20 kg ağırlığındadır.

Tür en çok Ege Denizi’nde görülmekte olup ülkemiz kıyılarında yaklaşık 100 Akdeniz foku yaşamaktadır. Toplam Akdeniz foku nüfusunun 700 civarı olduğu düşünüldüğünde oldukça önemli bir popilasyon Türkiye sularında yaşamaktadır. Dünyada tür sayılarının çok fazla azalması nedeni ile korunma altına alınmıştır. Kaçak avlanma, yaşam alanlarının insanlar tarafından athrip edilmesi, balıkçıların kasıtlı veya kasıtsız olarak fokları öldürmesi çok büyük etkendir.

Akdeniz foku gibi sayıları azalan türlerin gelecek nesillere de aktarılması için gereken önemin gösterilmesi, bilinçli birer deniz sever olduğumuzu unutmamamız dileği ile..

Önemli Uyarı: Akdeniz Foku gördüğünüz durumda derhal Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu'na bilgi veriniz. İletişim: SAD-AFAG +90533 488 58 58

Üyeler "Akdeniz Foku" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın