Canlı Yem Mamun
Amatör balıkçıların canlı yem olarak kullanabileceği bir yem türüdür. Mamun izmit ve kocaeli bölgesinde kaçamarmara adıylada bilinmektedir.
Istakoz yavrusuna benzer bir görüntüsü vardır, fakat ıstakoz yavrusuna göre daha küçük, kuyruk yelpazesi daha kısa ve vücudu daha tombuldur.
Boyları 3 - 4 cm civarındadır. Mamun kumlu, humuslu bölgelerde 1-1,5m derinliklerde toprağa gömülmüş halde yaşar. Dere kenarları yaşam alanlarının başında yer alır. Mamunu toplamak için bulunduğu bölge üzerinde gezilip mamunların toprağın üzerine çıkması sağlanır. Mercan, çipura, levrek gibi avlarda kullanılan bir yem türüdür. Hemen parçalanmaması, öldükten sonra yaklaışık olarak 1 gün boyunca daha verimli olarak kullanılabilmesi ve iğneye takıldığında boyutunun büyük olması mamunu diğer yemlerden farklı kılan özelliklerdir.
Mamun çıkarıldıktan sonra nemli gazete kağıdına sarılarak canlılığı bir süre daha sağlanabilir.
Mamun İğneye Nasıl Takılır
Mamun kuyruk kısmından başlanarak iğneye takılmalıdır. Kafa kısmına canlı kalması için iğne batırılmamalıdır. İğne kuyruk kısmından gövdesine doğru geçirilerek kafa bölgesine kadar içinden geçirilmelidir.
Canlı yem kullanımlarında unutulmaması gereken kurallar; kullanılan bölgenin özellikleri, yemin canlılığı, suyun bulanıklılık seviyesi, hedeflenen balığın türü gibi etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Mamun" hakkında ne diyor?