Torik Balığı
Halkın genelinin Palamut balığının büyüğü olarak bildiği Torik Balığı, aslında kendine has bir balık türüdür. Torik balığının küçük olanlarına Tombak Balığı adı verilir. Tombak balığını olta ile yakalamak oldukça zordur. Torik Balığı Pelajik balıklar sınıfındadır. Gezen bir balık olup, beslenmesini yüzerken ağzını açarak yediği deniz canlıları ile olur. Yerinde durmayı sevmez ve oldukça hızlı büyür.
Torik Ailesi(Familyası)
Torik (Scombridae), Uskumrugiller ailesinin bir üyesidir. Akdeniz, Karadeniz ve Atlas Okyanusunda yaşar. Özellikle konserve balıkçılığında önemli bir yeri vardır. Balığın sırtı mavi ve çizgili, yanları ise gümüş renktedir. Boyları 1 metreye kadar ulaşabilen bu tür, yaşlarına göre Torik, Palamut, Sivri, Altıparmak, Çingene Palamudu, Kestane Palamudu gibi değişik isimlerle anılır. Torik ve Palamut Balığı aynı türün yaşça farklı halleridir.
Torik Balığının Özellikleri
Torik ve türlerinin etleri oldukça lezzetlidir. Sırt bölgeleri mavi rengi andırır, yan ve karın kısımları gümüş rengi andırır. Vücudu yanlardan basık olup, aşağı ve yukarı doğru daralır. Tombul bir balık görüntüsü verir. Kuyruk bölgesi ince ve uzundur. Vücudu pullarla kaplıdır. İki adet sırt yüzgeci vardır. Dişleri oldukça kuvvetlidir. Küçük balık ve canlılarla beslemesini tamamlar. Süratli ve hızlı yüzerler. Yüzme keseleri yoktur. Batmamak için devamlı yüzmeleri gerekir. Palamut Balığı Akdeniz balığıdır. Belli dönemlerde Karadeniz ve Marmara’ ya girerler ve çıkarlar.
Üreme zamanları Mayıs ortalarından başlayarak haziran sonu veya temmuz başlangıcına kadardır. Bu türün en küçüğü Kestane Palamudu’ dur. Ağırlığı 200-250 gram arasındadır. Bir büyüğü ise Çingene Palamudu olup, 300-350 gram arasında ağırlığı değişir. Bunlardan sonra Palamut Balığı gelir. 750-1 kg arasında değişen ağırlığı olan Palamuda iki yaşında Torik, üç yaşında ise Sivri, daha büyüklerine ise Piçota veya Altıparmak Balığı denir.
Torik, bahara yakın beslenmek için Karadeniz’ e gelip, sonbahardan itibaren Marmara’ ya ve Çanakkale’ ye iner. Sürü halinde gezen Uskumru, Kolyoz, İstavrit, Hamsi, Sardalya gibi balıklara saldırarak bu balıkları yer. Torik, Tombik ile çok karıştırılır. Ama aslında Palamut Balığının irisidir. Tombik Balığı da Torik’ de, Scombridae familyasına aittirler.
Torik Balığının Üremesi
Açık denizde üremeyi tercih eden bu tür, üremek için 18 – 20 derece suları tercih eder. 500.000' den birkaç milyona kadar yumurta dökerler.
Türlerine Göre Balık Boyları
Çingene Palamudu 10 - 25 cm, Palamut 30 - 35 cm, Kestane Palamudu 40 - 45 cm, Zindandelen 50 - 55 cm, Torik 60 - 65 cm, Altıparmak 65 - 70 cm, Peçuta 70 cm üzeri boyutlardadır.
Torik Balığının Yararları
İnsan boyu genetik faktörlere bağlı olarak gelişse de, doğru beslenmeden istenilen boy potansiyelinize ulaşabilmeniz pek mümkün değildir. Boy uzaması için belirli vitaminler ve mineraller gerekli olup, bu gıdaların tüketilmemesi durumunda boy uzaması sınırlı kalır. Özellikle çocuklarda boy uzaması için gerekli protein ve vitaminlerin alınması gereklidir. Deniz mahsulleri, protein ve vitamin açısından oldukça zengindir. D vitamini ve protein açısından zengin olan balıkları tüketmenin boy uzamasını desteklediği biliniyor. Özellikle çocuklarda boy uzaması için kefal, torik, palamut ve uskumru balığında bulunan siyah balık eti olarak bilinen bölgenin tüketilmesini öneriliyor. Uzmanlar çocuklara haftada 2-3 kez balık yedirilebileceğini, özellikle boyunun kısa olduğunu düşündüğünüz çocuklarınızın düzenli tüketmesi durumunda boylarında uzama görüleceğini açıklıyor. Yenmesi gereken siyah balık etinin, Kefal, Torik, Palamut ve Uskumru balığının sırt kısım bölgesinden kuyruğuna kadar uzanan bölgede yer aldığı notunu da iletelim. Özellikle Palamut, A ve D vitamini açısından diğer balıklara göre daha zengindir.
Torik Balığı Nasıl Yakalanır
Palamut veya Torik avında yer tespiti önemlidir. Daha önce balık aldığınız yeri unutmayınız. Bu bölge balıkların yüksek ihtimalle geçiş noktasıdır. Sırtı tekniği için teknede ile Torik veya Palamut avında 6-8 km ortalama hız ile gitmelisiniz. Çok hızlı bir balık olan palamut, yeme saldırmayı çok sever. Suda Torik veya Palamut olduğunu küçük balıklardan veya denizin üzerinde uçan martılardan anlayabilirsiniz. Palamut avı için denizin dalgalı ve çalkantılı olması gerekmektedir. Havanın açık veya kapalı olmasının bir önemi yoktur. Palamut ve Torik dalgalı denizi çok sever. Tekne ile sırtı avında belirli sürelerle sağa sola zigzag yapın.
Torik veya Palamut yan olarak gelen ve alçalan yemi avlamayı sever. Tekne avlarında iki takımdan fazla atmamaya özen gösterin. Fazla takımı denize salmanız av yapmanızı zorlaştıracaktır. Oltanıza gelen balığı tekneye çekerken yukarı doğru çekin.
Kaşık, Rapala veya Jig ile at çek yaparken, eğer kıyıdan at çek yapacaksanız sürünün geçiş zamanını kollamalısınız.
Torik Balığının Fiyatı
2017 balık fiyatlarına göz attığımızda geçtiğimiz seneye göre fiyatlarda pek bir yükseliş görülmüyor. Torik balığının çifti 100-150 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor.
Torik Balığı Nasıl Pişirilir
Birçok deniz mahsulü gibi bu balığında çeşitli pişirme yöntemleri ile leziz hale gelebiliyor. Başlıca pişirme yöntemi olarak sizlere Torik ızgara önerebiliriz. Diğer pişirme teknikleri ise, Torik tava, fırında Torik, Torik lakerda, Torik balığı tuzlama diyebiliriz. Torik balığının diğer türleri olan Çingene Palamudu, Palamut, Kestane Palamudu, Zindandelen, Altıparmak, Peçuta içinde aynı teknikler uygulanabilir. Sitemizde ki bu Torik Yemekleri Nelerdir yazısında birçok pişirme tekniğine de ulaşabilirsiniz.
Lakerda Nasıl Yapılır
Lakerda yapmak için öncelikli olarak Torik Balığı tercih edilmelidir. Ancak az bulunabildiği için palamut balığıyla da lakerda yapılabilir. Etleri sıkı olan Karadeniz bölgesinde ki balıklar tercih edilmelidir.
Balıkların sırt dikenlerini, alt ve yan yüzgeçlerini çıkartıp işleme başlayabiliriz. İç kısımları çıkartıldıktan sonra yan yatırılan balıkların baş kısmından 1-2 parmak altı ve kuyruk boğumundan 3-4 parmak üstünden kesilir. Gövde kısmı keskin bir bıçakla 3-4 parmak kalınlığında kesilir.
Kesilen parçalar soğuk su dolu kovalara koyulur. Bir süre sonra kovadaki su dökülüp yenilenir. Bu işlemi birkaç kez tekrarlamalısınız. Sonrasında balıkların ortasında yer alan ilik kanalları ince tel gibi bir nesneyle iyice temizlenir. Temizlenip, süzülen balık parçalarını kurulayın. Cam kavanoza iri kaya tuzu yerleştirin. Kesilen toriklerin yüzeyleri de tuza iyice bulayıp, temizlenen karın kısımları üste gelecek şekilde dik olarak ve sıkıca tuzun üzerine dizin.
Her balık diliminin üzerine kaya tuzu eklemeyi unutmayın. En üst sıranın tuzu konulunca üzerini bir bez peçete koyup kapak kapatılır. Üç-dört günde bir suyunu salan balıkların suları süzülüp, yeniden aynı işlemler yapılır.
Bir aya yakın bir süre sonra lakerda yenmeye hazır hale gelecektir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Torik" hakkında ne diyor?