Sargoz Balığı

Balık Türleri, Sargoz Balığı

Sargoz Balığı

Sargoz Balığı

Akkaragöz ismi ile de bilinen sargoz balığını karagöz balığının yakın arabası olarak da nitelendirebiliriz. Ağız yapısı dişleri haricinde karagöze benzemektedir. Karagöz balığı vücudunda 7-8 adet kül rengi veya kahverengi dikey çizgilere ve yuvarlak gövdeye sahiptir. Sargoz balığının kafasının hizasındaysa siyah bant bulunmamaktadır. Vücudundan sırt bölgesine ve karın bölgesine doğru inen gri renkte 7-8 bant bulunmaktadır. Sargoz balığının boyu karagöz balıklarından 2-4 kg ‘a kadar büyümektedir. Ülkemizde Karadeniz dışında diğer denizlerde akyem, karides ve midye ile avlamak mümkündür. Yaşam yerleri genel olarak kırmalık ve kayalık dip bölgeleridir. Korkak, ürkek olmasına rağmen aynı zamanda kurnaz, gıcık bir balık olarak ta bilinmektedir. Kolay kolay yakalanamaz ve her oltaya gelmez. Misina, yem ve iğne seçme gibi bir huyu bulunmaktadır. Kolay kolay her yemi yememektedir. Sargoz balıkları sadece yumurta bırakma sonrası dönemlerde yeme karşı istekli oldukları görülmektedir. Bu dönemler ise, nisan ve ağustos ayı sonlarına doğrudur.

Sparidae ailesine mensup diğer balık türleri gibi çift cinsiyetlidir ve yaşları olgunlaştıkça erkek sargozlar dişiye dönüşmektedirler. Marmara bölgesinde karagöz balığı olarak adlandırılmaktadır. Çok büyük sargoz dışındakiler karagöz olarak bilinip kafası küt, dişleri koyun dişine dönerek, rengi yosunlu kahverengi olan büyük balıkları ise  "baltabaş" balığı olarak nitelendirebiliriz. Ancak 60 gram dahi olsa bu balığın adı baltabaş karagöz olarak bilinmektedir. Genel olarak Marmara balığı olarak da adlandırılır. Marmara denizinin ekürisi sivri burunludur, yerlisiyse baltabaş karagözdür. Özellikle Marma Bölgesinin Trakya kıyılarında daha çok görülmektedirler.  Sargoz balığı biraz büyüdükten sonra Marmara Deniz’inin dip yapısı ve çeşitli diğer etkilerden dolayı kararmakta, pas bronz rengi alıp irileşmiş büyük siyah kafasıyla yani görünümü sebebiyle baltabaş karagöz adını aldığı görülmektedir. Sargoz balığı ve baltabaş karagöz aynı tür balıklar olduğu bilinmektedir. 

Sargoz Balığı Avı

Sargoz balığı; kayalık yerlerde mırmır balığı gibi batık yerlerde, iskele ve liman diplerinde yaşamaktadır. Yaşadıkları yere göre olta takımı seçmek gerekmektedir. Sargoz için ideal olta tipi tek köstekli olandır. Kıyıdan avlama işlemi yapıyorsak denizin çalkantılı olması en ideal olanıdır nedeniyse sargoz balıkları çalkantılı suları sevdikleri için yeme çabuk atlamaktadır. Kaliteli bir misina seçmek gerekir. Tek köstek olmalı iğneyse kısa 6-7 no olmalı ve delikli küçük kurşun ile yaprak kurşun olmalıdır. Oltayı kıyının 6 ile 9 m ilerisine atmalı ve bir süre beklemelisiniz. Vuruş yoksa ufak bir şekilde ileri geri taşlama hareketleri yapmalısınız. Hareketleri yaparken yakınlarda sargoz balığı varsa yeme direk atlayacaktır. Anı iyi kollayıp hızlıca taşlayıp balığı yakalayabilirsiniz.

Sargoz Balığı Avı İçin Olta Takımı Malzemeleri

Suyun, havanın durumuna ve derinliğine göre olta takımı seçmek oldukça etkili bir çözüm yoludur. Kıyı avlarında ve kayalık meralarda el oltası kullanmalısınız. Nedeni ise sargozlar dalga köpüklerinin hemen altında bulunmasıdır. Takımın av yapabilmesi için 4-5 numara parlak çapraz iğne olmalı ve 0,25 mm kaliteli misina kullanılmalıdır. Beden arkasına 15-25 gr kıstırma kurşunda eklenmelidir.

Mercan Balığı Avı teknikleri için tıklayınız.

Üyeler "Sargoz Balığı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın