Mürekkep Balığı
Balık Türleri, Mürekkep Balığı
Mürekkep Balığı (Cephalopoda)
Mürekkep balığı tüm canlı türleri arasında en büyük göz küresine sahip yumuşakçadır. Yaşam alanı olarak sıcak ve ılık denizleri tercih eder. Ülkemizde Akdeniz kıyılarında avlanırlar. Kafadanbacaklılar sınıfında olup solungaç solunumu yaparlar. Balığın ağız çevresinde 10 adet kol bulunmaktadır. Bu kollardan 2 tanesi diğerlerine oranla daha uzundur. Kollarının iç kısımlarında vantuzlar bulunur. Bir yırtıcı olan mürekkep balığı kollarını avlarını yakalamak için ustaca ileriye doğru fırlatır, dokunaçlarıyla avı kavrar ve kollarıyla ağzına doğru iter. Ağzının içinde öğütücüler vardır. Böylelikle kabuklu deniz canlılarını kolayca yiyebilir. Genellikle karides, balık, yengeç ve diğer yumuşakçalarla beslenirler.
Sırt derisinin iç yüzeyinde boynuzumsu gözenekli bir kabuk bulunur. Kabuğun içi hava ile doludur ve özgül ağırlığının sudan az olması sayesinde suda hareket kolaylığı sağlar. Ayrıca mürekkep balığının kas yapısı içinde önemli bir bağlanma bölgesidir. Vücudunun rengini ve formunu çok hızlı bir şekilde değiştirebilen mürekkep balığı tam bir gizleme ustasıdır.
Mürekkep balığı bir saldırı anında mürekkep kesesindeki mürekkebi dışarıya püskürtür. Bu mürekkep suda kolay dağılmayan, koyu renkli ve mürekkep balığı formundadır. Mürekkep balığının tehlikeden uzaklaşabilmesi için ona gerekli zamanı tanıyan önemli bir savunma silahıdır. Su püskürterek ilerleme esnasında 40 km hıza erişebilirler. Mürekkep balığının doğal düşmanlarının en önemlileri köpekbalıkları, foklar, balinalar ve kedibalıklarıdır.
Mürekkep Balığı Nasıl Ürer?
Mürekkep balığı yumurtlama ile ürer. Üreme dönemlerinin en önemli göstergesi vücutlarının çizgili desenlerle süslenmesidir. Eşler birbirine sarılarak çiftleşirler. Döllenme dişinin manto bölgesinde olur. Yumurtalar dişi tarafından küme halinde bir yere yapıştırılırlar. Yaz aylarında kıyıya yaklaşan dişi yumurtaları yosunların altına veya kayalıklara bırakırlar. Yumurtaları siyah mürekkeple boyanmış mürekkep balığı yumurtalarına deniz üzümü denir. Yumurtadan çıkan yavru ergene benzer ve doğduğu ilk andan itibaren mürekkep salabilir.
Bugüne kadar yapılan araştırmalar neticesinde ele geçirilen en küçük erişkin mürekkep balığının boyu 1 cm kadarken en büyük mürekkep balığı ise 19 metre uzunluğu ve 1 tonu aşkın ağırlığı ile tam bir devdir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Mürekkep Balığı" hakkında ne diyor?