Levrek
Derisi pullu, karnı gümüş renkte, üzeri benekli, sırtı kurşun renk olan alabalığı andıran balık türüdür. Soğuk denizlerde yaşar, boyları 40-100 cm arası olur. Türkiye'de Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de bulunur.
Avrupa Birliği ülkerine ihracatı yapılmaktadır. Eti lezzetlidir.
Levrek Nasıl Tutulur
Levrek avı enteresan bir avdır ve diğer hiçbir ava benzemez. Levrek balığını hedef almadan, belki levrek oltaya takılır diye düşünüyorsanız yakalamanız pek mümkün olmayacaktır. Levrek avlamak için onu hedef haline getirmeniz gerekir. Meradan başlayıp, olta malzemelerinize kadar her şeyinizi bu balığın avı için dizayn edip o şekilde yola çıkmalısınız. Her yeme saldırmayan Levrek için kullanılacak yemler özenle seçilmelidir.
Levrek avlama teknikleri arasında en etkili olanı Rapala ile yapılan avlardır. Besin konusunda hassas olan Levrek balığı, sahte bir balık gördüğünde canlı balığa benzetip ilgi gösterir. Rapala, suda yüzerken hem gerçek balık hareketleri yapmakta hem de ses çıkarmaktadır. Meraklı bir balık olan Levrek, bu çağrıya kesinlikle karşı koyamaz ve yanına gelir. Bu onun yeme hemen atlayacağı anlamını taşımaz. Önce gelen sesi bulur ve inceler. Suyun dışını da kolaçan eden Levreğe kesinlikle kendinizi hissettirmemeniz gerekmektedir. Kayalık bölgede avlanıyorsanız kayanın üzerine, suya girmek gerekiyorsa ise suyun içinde çok fazla hareket etmeden avınızı sürdürmelisiniz. Rapala seçiminde ise daha çok cam rapalaları tercih etmelisiniz. Suyun altında parlayan bu modeller 11-12 cm civarında olup, kurşun bağlamadan kullanılır. Suyun yüzeyine yakın bölgelerde gezen Levrek için rapalanın sudan 20-30 cm aşağı inmesi yeterli olacaktır. Levrek avı bir çok sürprize açıktır. Beklemediğiniz anlarda hiç olmaz dediğiniz rapala modelleriyle bile av yapma şansınız vardır. Sırtı Yaparak, savurma takımlar İle, kıyıdan at-çek yaparak, yemli bırakma ile, dip sürütmesi ile, levrek şemsiyesi kullanarak, levrek çaparisi ile ve zoka ile levrek avlayabilirsiniz.
Levrek Süpürgesi İle Balık Avı nasıl yapılır?
Levrek Nerelerde Yaşar
Levrek avcı bir balıktır ve kolay kolay oltaya gelmez. Oldukça kurnaz ve atiktir. Levrek balığı gezdiği sularda etrafı gözetler ve hatta suyun üstünü ve dışını bile kontrol ederek önlemini alır. Kendi karnını da ağırlıklı olarak yavru balıklarla doyuran Levrek, kayalık ve dalgalı bölgelerde kefal yavrusu, ispari, izmarit gibi balıkların yavrularını tercih eder. Levrek balığı, kayalık ve dalgalı bölgelere sabah erken saatlerde veya akşam gün batarken gelir. Amacı avlanmaktır. Nadirde olsa kumlu sulara da gelebilir. Tatlı suyun denize karıştığı bölgelere dikkat ediniz. Bu sularda da Levrek bol olur.
Levrek Balığı Yemleri
Levrek avı için hem sahte hem de canlı yem kullanabilirsiniz. Genellikle doğal ortamlarında küçük karides, yengeç, küçük balık ve kurtçuklarla beslenirler. Av için sizde canlı yemlere örnek olarak canlı kaya balığı, ispari, gümüş balığı, sardalya kullanılabilirsiniz. Canlı yem ile yapacağınız avlarda balık alma şansınız daha fazladır. Ayrıca her türlü kurt ve mamun ile de yakalanabilmektedir. Yem konusu oldukça önemlidir. Özellikle levrek gibi büyük balıklarda avlanılan merada balığın doğal beslenme yemlerine yakın yemler tercih etmelisiniz.
Sahte yemlerde ise suyu yaran ve ses çıkaran bir rapala tercih edebilirsiniz.
Levrek Hangi Aylarda Tutulur
Göç eden bir balık olan Levreğin ciddi bir oranı bazı yerlerde kalır ve göç etmez. Bu yerler hemen hemen 12 ay boyunca levrek avlanabilecek yerlerdir ve tüm denizlerimizde bu tarz avlaklar mevcuttur. Levrek göçü ağustos sonlarına doğru, suların soğumasıyla Karadeniz’den büyük gruplar halinde başlar. Güneyde sıcak sularla buluşunca geri dönüşe geçer. Mayıs ortaları, Haziran başı gibi Karadeniz’e geri dönmüş olur. Suların sıcaklığı Levreğin göç durumunu belirler. Kıyı balığı olan Levrek, nehirlerin denize karıştığı yerlerde gezinir. Nehir içlerinde bile Levrek bulabilirsiniz.
Levrek Oltası Yapımı
Şamandıralı veya kurşunlu oltaya monte edilmiş olan 3’lü iğneye, kuyruğundan ya da sırt yüzgecinden takılan bir ispari yemi ile Levrek olta takımı hazırlayabilirsiniz. Bu klasik bir olta takımıdır. Asansör tekniği ise, önce kurşunun ileri atılması, yine isparinin oltaya yine 3’lü iğneyle bağlanması ve ileri atılan kurşun bedenine başka bir klips ile takılması yöntemini de kullanmanız tavsiye edilir. Silikon ve sahte balıkları da Levrek avında kullanabilirsiniz.
Kurşunsuz hazırlanan tekne oltası ise1 tane 6-7 numara mahmuzlu iğne, bir tane de 2/0 veya duruma göre 3/0 iğneden oluşur. Bu iğnelerden ufak ve mahmuzlu olanı canlı yemin gagasına takılır. Büyük iğne ise canlı yemin kalça hizasına ete saplanmadan deri altından geçirilir ve gaga iğnesi ile büyük iğne arasında ki boşluk biraz gerdirilerek alınır. Havanın durumu Levrek avında çok önemlidir. Biraz tecrübelenene kadar kolay gibi gözüken Levrek avı için araştırmalar yapmalısınız. Küçük sürüler halinde gezen Levreklerden bir tane aldığınızda bölgede olta atmaya devam ediniz.
Levrek Besin Değeri
Ilık ve soğuk denizlerde yaşayan Levrek balığı, yılın 12 ayı da avlanılabilir. Ancak levreğin en lezzetli olduğu zamanlar kış ayları ve ilkbahar başıdır.
1 adet küçük levreğin kalori değeri yaklaşık 291 kcal(300g)dır. Bu oran mükemmele yakın bir değerdir. Diğer değerlerine göz atarsak;
Besin Değerleri ( 100 gr.1 Adet (Küçük) )
- Karbonhidrat (g)00
- Protein (g)18.4355.29
- Yağ (g)26
- Lif (g)00
- Kolesterol (mg)41123
- Sodyum (mg)68204
- Potasyum (mg)256768
- Kalsiyum (mg)1030
- Vitamin A (iu)154462
- Vitamin C (mg)00
- Demir0.290.87
Levrek Balığının Faydaları
Soğuk denizlerde yaşayan levrek balığı, içeriğindeki vitamin ve minerallerle sağlıklı bir besin kaynağıdır. Kalp hastalığı, düşük kolesterol, kan basıncını dengeleme, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları mevcuttur. Ciddi oranda A ve D vitamini içerir. Protein, omega, çinko, sodyum, selenyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve kalsiyum içermektedir. Levrek balığının içerdiği vitaminler ise, Omega6, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B3 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, B12 vitamini ve D vitaminidir.
Yan etkileri pek yoktur ancak yedikten hemen sonra yeşil çay ve çeşitli bitki çayları içilmemesi önerilir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Levrek" hakkında ne diyor?