Kırlangıç Balığı
Balık Türleri, Kırlangıç Balığı
Kırlangıç Balığı (Triglia Lucerna)
Kırlangıç balığı ülkemizde Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi’nde hatta yer yer Karadeniz’de de bulunan, çok sakin ve özellikle deniz dibinde eş olarak yaşayan ve göç etmeyen bir balık türüdür. Aşırı derecede yavaş hareket ederler.
Ilık denizlerde kıyılara yakın olarak yaklaşık 130-150 kulaç derinliklerde bulunurlar. En belirgin özellikleri rengârenk kanatlarıdır. Gövde rengi ise kırmızımsı kahverengi ve mavidir.
Kırlangıç balığının genel olarak 5 çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Kırlangıç, Benekli Kırlangıç, Mazak, Öksüz ve Dikenli Öksüz balığıdır. Diğer türlerin normal kırlangıç balığında farkları ise; benekli kırlangıcın iki yan tarafında belirgin beneklerinin olması, Mazak kırlangıcının renginin daha koyu kırmızı tonlarında olması, Öksüz kırlangıç balığının renginin pembemsi olması ve Dikenli Öksüz kırlangıç balığının Öksüz balığı gibi pembemse renginin yanında sırtında dikenlerinin olmasıdır.
Deniz diplerindeki yumuşakçalar, deniz kabukluları, yengeçler böcekler ve otlar ile beslenen hem etçil hem otçul bir balıktır. Kırlangıç balığı 3-4 yaşına geldiğinde olgunlaşırlar ve ortalama 18 yıla kadar yaşarlar. Boyutlarına göre 30 cm’ye kadar olan kırlangıç balığına derviş balığı da denir. Ortalama olarak 40 cm civarı büyüklükteki bir kırlangıç balığı yaklaşık olarak 4-5 kilo ağırlığında olabilir.
Üreme dönemi yaz ayları olup üreme alanı olarak kıyıdan uzak, gürültünün az olduğu sakin yerler seçilir.
Ağ veya olta ile avlanabilen kırlangıç balığı sudan çıkartıldıktan bir süre sonra GURP benzeri bir ses çıkartır. Bu sesin sebebi yüzme keselerindeki havanın sıkışıp dışarı çıkmasıdır.
Kırlangıç balığının renkli kanatların alt tarafında sakalları bulunmaktadır. Bu sakallar suyun dibinde iken balığın zeminin yüzeyini taramasına ve eşeleyip avını tespit etmesine yarar.
Kırlangıç balığı beyaz ve lezzetli bir ete sahip olması ve her mevsim avlanabilmesi nedeni ile ticari değeri yüksek bir balık türüdür. Kırlangıç balığının özellikle çorbası çok lezzetli olmaktadır.
Ülkemizde kırlangıç balığının avlanması ile ilgili olarak getirilen yasal düzenlemeye göre avlanabilir en küçük boy kırlangıç balığı 18 cm boyunda olmak zorundadır. 18 cm’den küçük kırlangıç balığının avlandığının tespiti durumunda para cezası, tekrarında ise hapis cezası uygulanmaktadır. Neslin devamı için lütfen kurallara uyunuz.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Kırlangıç Balığı" hakkında ne diyor?