Kılıçbalığı

Balık Türleri, Kılıçbalığı

Kılıçbalığı

Kılıçbalığı

Kılıçbalığı (Xiphias Gladius) adını kılıç şeklinde uzamış olan üst çenesinden alan yırtıcı bir balık türüdür. Saatteki hızı 100 kilometrenin üzerine çıkan kılıçbalığı denizlerin en hızlı yırtıcısıdır.
Genel olarak ılık ve sıcak denizlerde yaşasa da 600 metre derinliklere inebilir. Kılıçbalığının vücudu torpil şeklinde, yuvarlak ve oldukça büyük bir yapıdadır. Sırt kısmı mavi ve karın kısmı gümüş renklidir. Çoğunlukla Atlas Okyanusu’nda özellikle Bermuda takımadaları yakınlarında, Akdeniz ve ülkemizde Ege Denizi ve Karadeniz’de görülürler. En bilinen türleri Marlin, yelken balığı ve asıl kılıçbalığıdır. Ülkemizde bulunan tür ise asıl kılıçbalığıdır. 3-4 metre uzunluğa erişebilen kılıçbalıkları yaklaşık 300-350 kg ağırlıklarda olabilirler. Bu güne kadar yakalanan en büyük kılıçbalığının ağırlığı ise 675 kilogram olarak kayıtlara geçmiştir. Karın yüzgeçleri bulunmayan kılıçbalıklarının yetişkin olanlarında diş ve pul da yoktur.

En sevdiği av torik, istavrit ve mürekkep balığıdır. Genelde orta sularda yaşayan kılıçbalıkları, mürekkep balığını avlayabilmek için 600 metre derinliklere kadar inebilir. Vücutlarındaki kasların hareketinden ortaya çıkan enerjiyi bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu gözlerinin görme işlevini yerine getirebilmesi için kullanırlar. Bu sayede mürekkep balığı avı sırasında, su sıcaklığının 5 dereceye kadar düştüğü derinliklerde rahatlıkla görme işlevini yerine getirebilirler.

Kılıçbalığı

Avlanma esnasında torik, istavrit, sardalye gibi balık sürülerinin içerisine yüksek hızlarla ani dalışlar gerçekleştirirler. Kılıç benzeri üst çenelerini sert bir şekilde sallayıp sersemlettikleri veya yaraladıkları avlarını yakalarlar.

Yaz ayları başından itibaren sonbahara kadar üreme dönemidir. Erişkinlik durumuna göre yaklaşık 4 milyon adet yumurta bırakırlar. Yumurtalar pelajik yapıdadır ve kuluçka evreleri su yüzeyinde geçer. Yumurtadan pelajik yapıda çıkan yavrular planktonlar ile beslenirler.

Ülkemizde nadiren görünen kılıçbalığının besin değeri ve ekonomik değeri oldukça yüksektir. Kemikli bir balık olan kılıçbalığının eti kılçıksız, beyaz ve oldukça lezzetlidir.

Kılıçbalığı Nasıl Avlanılır?

Oldukça güçlü ve bir o kadar hızlı olan kılıçbalığı anlaşılacağı üzere avlanılması zor bir balıktır. Ülkemizde özellikle Ege’de ve Akdeniz’de diğer denizlere nazaran daha fazla bulunduğu için avcılığı da bu denizlerde daha fazladır. Ayrıca gezgin bir balık olan kılıçbalığının peşinde dolaşırken orkinos, akya ve ton balığı gibi balıklara rastlamanız da olasıdır.

Kılıçbalığı avına çıkıyorsanız mutlaka deniz trafiğinin olmadığı bir bölge seçmelisiniz. Dolayısı ile açık denizlerde yol almanız gerekecektir. Av olarak canlı yem kullanmalısınız. Yem olarak ise irice uskumru, palamut, kolyoz gibi balıkları tercih edebilirsiniz. Takım olarak ise sırtı kullanmalısınız. 1 numara misinadan yapılmış halkayı yemin gözlerinden geçirip 10-12 cm büyüklüğünde keskin krom iğne ile sırtı takımı hazırlamalısınız. Tekneden yaklaşık 100 metre kadar salınan sırtı takımını 3-5 mil hızla çekmeniz gerekecektir. Kılıçbalığı avcılığı için en verimli yöntem sırtıdır.
Olta olarak avlanma yapılacaksa yüksek kalite ve çekerli 0.80-1.20 mm misinadan yaklaşık 10 metre, kaliteli ve yüksek dirençli fırdöndü, sonrasında yüksek kaliteli 0.80 mm ip misina kullanabilirsiniz.
Ayrıca yapay yemler de kullanılabilir. Fakat 15 cm’den büyük sahte balık, sahte ahtapot veya sahte kalamar kullanmalısınız.
Olta makinesi olarak mutlaka kaliteli bir çıkrık makine ve yine balığın büyüklüğü ve gücü dikkate alınarak uygun bir kamış kullanmalısınız.
Avda en çok dikkat etmeniz gereken husus ise kılıçbalığını tekneye yaklaştırdığınızda sizi denize çekmesi veya yaralamasına olanak vermemek için gerekli tedbirleri almaktır. Daha önce de belirttiğimiz gibi kılıçbalıkları oldukça güçlü, atik ve hırçın balıklardır.

Kılıç Balığı Nasıl Pişirilir?

Kılıçbalığının eti kılçıksız fakat kemikli, ama oldukça lezzetli ve beyazdır. Besin değeri, zor avlanabilmesi gibi faktörlerden dolayı ekonomik değeri oldukça fazladır. Bu nedenle genelde balıkçılar kılıçbalıklarını takoz dilimler şeklinde satışa sunarlar.

Kekikli Kılıç Balığı Tarifi

En lezzetli olduğunu düşündüğümüz kılıçbalığı yemeklerinden biri olan kekikli kılıçbalığı tranç tarifi ve bu yemek için gerekli malzemeler ise şöyledir;

  • 1 takoz dilim kılıçbalığı,
  • 1 çay kaşığı taze kekik (mümkünse dağ kekiği).
  • 4-5 adet defneyaprağı.
  • 8-10 adet tane karabiber.
  • 1 tutam tuz.
  • 150 gram tereyağı.

Takoz dilim olarak temin edilen yağsız yani tranç kılıçbalığımızı daha önce erittiğimiz tereyağı, karabiber ve defneyaprağı karışımının içerisinde yaklaşık yarım saat marine ediyoruz. Sos içerisinde güzelce bekletildikten sonra ızgaranın üzerine atıyoruz. Pişirme esnasında kılıçbalığımızın üzerine tuz ve kekiğimizi döküyoruz. Yaklaşık olarak 5-6 dakika bir yüzünü ve 3-4 dakika diğer yüzünü pişirdikten sonra sıcak olarak servis ediyoruz. Oldukça lezzetli olan kılıçbalığımızın tadının defneyaprağı ve kekik sonrasında daha da güzelleştiğini fark edeceksiniz.

Bir diğer eşsiz kılıçbalığı yemeği ise limonlu kılıçbalığıdır. Bu yemeği yaparken 4 dilim kılıçbalığı, 1 tutam kekik, 1-2 defneyaprağı, yarım soğan. 50-75 gram tereyağı, yarım limonun suyu, 3 yemek kaşığı sirke, tuz ve un kullanılmaktadır. İlk önce soğan ve defneyaprağı ince ince kıyılır ve geniş bir tavada kekik, sirke, tuz ve yarım su bardağı su ile karıştırılarak kaynatılır.
Bir tavada dilimlenmiş olan kılıçbalığı una bulanarak zeytinyağı ile hafif ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Daha sonra en başta hazırlanmış olan karışımın içerisine tereyağı eklenip iyice eritilir. Son olarak karışıma taze sıkılmış limonun suyu eklenerek sos hazır hale getirilir. Hafif ateşte pişirilmiş olan kılıçbalığımıza sosu dökerek servis edilir.
Afiyet olsun..

Üyeler "Kılıçbalığı" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın