Denizatı (Hippocampus)
Daha çok akıntıların az olduğu, Akdeniz gibi tropik ve subtropik denizlerde kıyıya yakın yerlerde yaşayan fakat kuzey denizi ve okyanuslarda da görülebilen denizatı bir balık türüdür. Yaklaşık olarak bilinen 45 civarı türü tespit edilmiş olsa da çok daha fazla farklı türe sahip olduğu tahmin edilmektedir. En son keşfedilmiş tür olan Hippocampus Denise ile birlikte boyları 16 mm ile 35 cm arasında çeşitlilik göstermektedir. Yılan iğnesi ile aynı aileden gelen denizatları dünyada erkek hamileliğinin görüldüğü bilinen türlerdir.
Bir balık türü olan denizatları yüzme konusunda pek de başarılı değillerdir. Bunun sebebi ise alt vücuttaki arka yüzgeç ve solungaçların yanlarındaki göğüs yüzgeçlerinin oldukça küçük olmasıdır. Sırttaki yüzgeç hareket etmeyi, solungaçlardaki yüzgeçler ise denge kurmayı sağlar. Yüzmedeki yetersizliklerini ise kamuflajdaki yetenekleri ile kapatırlar. Bir tehlike sezdikleri anda bulundukları ortamın rengine bürünebilirler. Hatta bazı türleri vücut formlarını dahi değiştirebilmektedir. Bu renk ve şekil değiştirme yeteneklerini eşleşme esnasında da eşlerini etkilemek ve ona neredeyse tamamen benzemek için de kullanırlar. Düz ve mat renklerde denizatı olduğu gibi çok renkli formlarda da olabilirler. Hatta bazı denizatı türleri neredeyse saydam olabilirler.
Denizatları su içerisinde bulunan ve çok küçük yapılarda olan amfipotlar ile beslenirler. Çok hızlı hareket eden gözleri sayesinde avını tespit eder veya düşmanlarından saklanmalarına olanak sağlayacak vakti olacaktır. Yaklaşık 4-5 yıl ömürleri olan denizatlarının tarihçesinin 40 milyon yıl öncelerine dayandığı tahmin edilmektedir. Son yıllardı kontrolsüz avcılık nedeni ile türleri yok olma tehdidiyle karşı karşıya kaldığı için koruma altındadır.
Denizatları Nasıl Çoğalır?
Renk ve şekil değişikliği ile dişiyi etkilemeyi başaran denizatı erkeği dişinin gönlünü kazandıktan sonra yaklaşık yarım saat sürecek bir kur ve çiftleşme sürecini başlatmış olur. Bu süre zarfında erkek denizatı dişiyi tahrik etmek için sürekli kur yapar. Çiftleşme esnasında çift kuyruklarını birbirine dolar ve dişi yumurta tüpünü erkeğin karın kısmında bulunan kesenin içerisine sokup yumurtalarını buraya bırakır. Daha sonra erkek tarafından döllenen yumurtalar on gün ile altı hafta arasında erkeğin kesesinde gelişme evresini geçirir. Suyun ve türün çeşidine göre farklılık gösteren bu sürenin sonunda erkek denizatı kesedeki tüm yavru denizatlarını dışarıya bırakır. Yumurtaların gelişimi esnasında erkek kesedeki tuzluluk oranını değiştirir ve gelişim süresine göre doğum anına kadar yavaş yavaş arttırarak deniz suyunun tuzluluk oranı ile kesedeki tuzluluk oranını eşitler. Yavru doğduğu andan itibaren ebeveyninden bağımsız bir birey olarak hareket eder. Fakat genel olarak denizatları tek eşlidir. Güne başlarken ve gün sonunda eşi ile arasındaki bağı güçlendirmek için birbirlerine kur yapmayı ihmal etmeyen denizatları günün geri kalanında birbirlerinde ayrı olarak av aramayı tercih edebilirler.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Denizatı" hakkında ne diyor?