Çipura

Balık Türleri, Çipura

Çipura

Çipura (Çupra-Sparus aurata)

Çipura veya çupra olarak da bilinen genel olarak Akdeniz’e özgü bir balık türüdür. Ayrıca İngiltere kıyılarında, Verde Burnu’nda, Kanarya Adaları’nda ve az da olsa Karadeniz’de de yaşayan çipura ılıman, tropikal ve subtropikal iklim sularını sever. Daha çok kumlu veya kumlu-çamurlu suları sever. Akıntının az olduğu deniz ağızlarını ve nehir ağızlarını da yaşam alanı olarak seçebilir.

Çipura yüksek bir sırt ve yassı bir vücut yapısına sahiptir. İri bir baş kısmına ve küt bir buruna sahip olan çipuranın alt çenesinde 8 üst çenesinde ise 7 dişi bulunmaktadır. Çipuraların tamamı erkek olarak doğarlar. Yaklaşık olarak 18 aylık olduklarında %75’i dişi olarak cinsiyet değişikliğine uğrar. Tam erişkinliğe 2 yaşlarından sonra erişirler. Üreme dönemleri ekim-aralık dönemlerinde olup yaklaşık 200.000 yumurta bırakırlar.

Yaz aylarında sığ suları yaşam alanı olarak tercih eden çipura, kış aylarında ise 35 ile 50 metre derinlikleri tercih eder. Erişkin çipuralar daha da derin sulara inebilmektedirler.

Çipura Türleri Nelerdir?

Türkiye’de Akdeniz sahillerinde ve Ege kıyılarında daha çok bulunan çipuralar gramajına göre farklı isimlerle adlandırılırlar. 30 ila 50 gram ağırlık aralığında olanlara ince lidaki, 50 ila 100 gram ağırlık aralığında olanlara lidaki, 100 ila 180 gram ağırlık aralığında olanlara kaba lidaki, 200 gramdan daha ağır olanlara ise çipura (çupra) denir.

Çipura Ne ile Beslenir?

Genellikle küçük balıklar, deniz kabukluları ve deniz yumuşakçaları ile beslenmektedirler. Etçil bir balık olan çipuranın eti beyaz, kılçıksız ve oldukça lezzetli olmasından dolayı ekonomik değeri yüksektir. Son yıllarda kontrolsüz avlanmalar neticesinde denizlerdeki popülasyon sayısının düşmesi ile birlikte balık çiftliklerinde üretimine başlanan çipuranın büyük olanları genelde deniz çipurası olarak satılıyor olsa da bunların çiftlik çipurası olma ihtimali yüksektir.

 

Üyeler "Çipura" hakkında ne diyor?


İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın