Paragat Nedir? Nasıl Kullanılır?
Balık Avı Teknikleri, Paragat Nedir? Nasıl Kullanılır?
Paragat (Paragate)
Suyu içinde dibe vurulu yada asılmış şekilde yada serili duracak şekilde düzenlenip çok sayıda kösteğe bağlı iğne taşıyıp balık avlamaya yarayan alettir. Amatörler tarafından kullanılmaz, tecrübe gerektirmektedir. Ticari olarak yapılan avlanmalar için kullanılır. Tekne ile yapılmaktadır. Kıcası paragatı herkes kullanamaz, Kullanmak için ustalık ve profesyonellik gerektirir.
Paragat Türleri Nelerdir
Paragat türleri Kılıç, kırlangıç, levrek, çipura, keval gibi, yakalamak istenen balığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Paragat kullanımında en dikkat edilmesi gereken önemli konu ise paragat atmak ve toplamaktır. Paragatın serileceği yeri doğru belirlemeniz avınızın iyi geçmesine neden olacaktır. Sermek ,toplamak ve yakalamak zordur deneyimli, tecrübeli ve ustalık gerektirmektedir.
Levrek Paragat Takımı
Levrek paragatında kullanmanız gereken misina 0.70 -0.80 mm olmalıdır. Köstek sayısı isteğe bağlı olup en ideal sayı ise 40-60 arasındadır. Köstek aralarındaki ideal mesafe 2-2.50 m civarındadır. İğne uzun saplı 2-3 nolu çelik düz iğne olmalıdır. İsteğe göre çapraz iğnede kullanılabilir. Derinliği ise 6-7 m üstü olmalıdır.
Kefal Paragat Takımı
Kefal için derinliğin önemi yoktur. Kefak paragatında 0.50-0.60 mm misina kulanılmalıdır. Kullanmamız gereken köstek sayısı ise 10-40 arası olmalıdır. Çelik iğne en ideal iğnedir çapraz iğneyi tavsiye edilmemektedir. Nedeni ise, büyük kefallerin kaçma olasılığı yüksektir. Paragat atmadan önce bölgeyi yelmemiz gerekir. Suyun üst taraflarına ekmek atmak gerekmektedir. Kefal suyun üst taraflarında yüzer ve düşman saldırısı olmadığı sürece diplere gitmezler. Bu nedenlede mantar kullanılmaktadır. Mantarların su yüzüne çıkmaması için her köstek arasına birer tane 50 gr gezer kurşun takılmaktadır.
Bu paragatta sadece kefaller değil ekmek ve tavuk yemlerini seven izmarit, sarpa ,karagöz ve levrek gibi balık türlerinide yakalayabilmeniz mümkündür.
Av Çeşitlerine Göre Paragat Çeşitleri Nelerdir
Dip paragatı, orta su paragatı ve dip üstü paragatıdır.
Dip Paragatı: Ayaktaşı ile kullanılmaktadır. Misinayı kumlu zemine yatırarak mırmır, çupra ve levrek vb. kum diplerinde dolaşan balıkları yakalamaktadırlar.
Orta Su Paragatı: Yemlerin otların arasında kaybolmaması için kullanılmaktadır. Başarılı olabilmek ve sorunsuz avlamak için dip takımda kullanılan kösteklere şamandıra koymamız gerekmektedir. Bu sayede balıkların yeme atlamasını sağlayabiliriz.
Dip Üstü Paragat: Taşlık ve kayalık yerler için kullanılır. Taşlık ve kayalık yerlerde paragat atmak neredeyse imkansız ve zor olmaktadır. İki ucuna ayak taşı bağlıyoruz ve aralarına yüzdürücü takmamız gerekmektedir. Eğer paragat gereğinden fazla yükselirse ayak taşı halatlarını kullanarak istediğimiz seviyeye yükseltebiliriz. Türkiyede kullanılmakta olan 4 ana grup malzemeden oluşan olmazsa olmaz paragat takımları vardır.
- Paragat iğneleri
- Paragat bedeni ve köstekler
- Fırdöndü yüzdürücü ve batırıcılar
- Paragat selesi, tamburu ve kutusu kullanılmaktadır.
Paragat tekniğinin çapari dediğimiz iğnelerin uçlarına yem yerine tüy takılarak, on beş ve daha çok iğneli olta kullanımı yöntemi seçimi yapılarak ve mekanize aksamlara kurşun eklenerek meydana gelen hareketli oltalara otomatik paragat denmektedir. Otomatik paragatlar; ana beden,fırdöndü, köstek, bağlantı kancaları ve iğnelerden oluşan kullanımı yatay ve dikey hareketleri oluşturmaktadır. Tekne hareket halindeyken arkasından bırakılır ve toplanır. Otomatik paragatta; otopar toplama ünitesi, kaloma verici ünite, iğne ayırıcı ünite, depolama ünitesi, yemleme makinesi ve iğne temizleyici üniteden oluşmaktadır.
Paragat Toplama Ünitesi
Dikey ve yatay olarak ikiye ayrılmaktadır. Ana gövdesi tamburlar ve rölelerden oluşmaktadır.
Kaloma Verici Ünite: Paragat toplama ünitesine bağlıdır. Denizden çekilen paragat bedenini kontrol edip bedenin zarar görmemesi ve kopmaması için boşluk verilmesinde görev alır.
İğne Ayırıcı Ünite
İğnenin balıktan ve yemden ayrılmasını sağlamaktadır.
Depolama Ünitesi
Yemleme makinesi ile iğne ayırıcı ünite arasında yer almaktadır. Kurşun Arkası Sahte Yem Takımı yazımızda ilginizi çekebilir.
Yorum yazın
Üyeler "Paragat Nedir? Nasıl Kullanılır?" hakkında ne diyor?