Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?
Amatör Denizci Belgesi, Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?
Amatör Balıkçılık Belgesi
Para kazanma kaygısı olmadan, köprü, kara, kıyı ya da teknelerden yapılan balık avcılığına amatör balıkçılık denir. Balık avında iyi vakit geçirmek, stres atmak, doğayla iç içe olmak av tutkunlarını mutlu eder. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hazırladığı Su Ürünleri Kanun Tasarısı’nın yasalaşması ile birlikte 18-60 yaş arası amatör balıkçılar izin veya belge almadan balık tutamazlar. İzin veya belgesi olmadan balık tutanlara 200 TL ceza kesilebilir.
Amatör Balıkçılık Belgesi İçin Gerekli Evraklar
- 1 adet İkametgah
- 1 adet Nüfus Cüzdanı Sureti ya da fotokopisi
- 2 Adet Resim
- 35 TL Ücret
Amatör Balıkçılık Belgesi Nereden Alınır
İl İlçe Tarım Müdürlüklerinden alınır. Orman içi sularda avlanma izin belgesi 50 TL karşılığında bir avlanma dönemi boyunca kullanılır ve İl Çevre Orman Müdürlüklerinden alınır.
Denize tekne veya bot ile açıldığınız zaman ise tekneden avlanmanızı sağlayacak belge gerekir. Bu belge Tarım ve Köy İşleri Bölge Müdürlüklerinden 35 TL ye alınabilir. Bu belgeyi yanınızda bulundurmalısınız.
Türkiye Vatandaşları İçin Amatör Balıkçılık Düzenlemesi
MADDE 4 – (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu Tebliğ ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren beş yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Bu belgenin alınması veya avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.
(2) Gönüllü amatör balıkçılık kuruluşları, üyelerinin belge alma işlemini topluca yaptırabilirler.
(3) Amatör Balıkçı Belgesi ek-1’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
Türkiye’de Yaşayan Yabancı Uyruklular İçin Balıkçılık Düzenlemesi
MADDE 5 – (1) Ülkemizde devamlı olarak ikamet eden, resmi misafir veya geçici olarak görevli bulunan yabancı uyruklular Misafir Amatör Balıkçı Belgesi ile avlanabilirler. Bu kişilere durumlarını belgelemek kaydıyla, il müdürlüklerince iki yıl süre ile geçerli olmak üzere Misafir Amatör Balıkçı Belgesi verilir. Misafir Amatör Balıkçı Belgesi ek-2’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
(2) Yabancı turist amatör balıkçılar bu Tebliğde geçen kurallara uymak kaydıyla;
a) Denizlerimizde tekne ile içsularımızda ise kıyıdan veya tekne ile avlanmak istemeleri halinde;
1) Amatör balıkçılık turizm iznine sahip olanlar vasıtasıyla,
2) İl/ilçe müdürlüklerinden alacakları, en fazla üç gün geçerli izin kapsamında,
b) Herhangi bir izin veya belge almaksızın;
1) Amatör veya sportif balık avcılığı yarışmaları kapsamında,
2) Denizlerde sadece kıyıdan olmak üzere, avlanabilirler.
Amatör Balıkçılık İçin Turizm İzinleri
MADDE 6 – (1) Amatör balıkçılık turizmi faaliyetinde bulunacak olan vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilere, alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerli olmak üzere il müdürlüklerince Amatör Balıkçılık Turizm İzni verilir. Bu belge sahibi gerçek ya da tüzel kişiler, avlandırdıkları amatör balık avcılarının bu Tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak avlanmasından sorumludur. Bu Tebliğ ile belirlenen kurallara aykırı olarak balık avlatan, avlanmasına engel olacak tedbirleri almayanların belgesine el konularak iptal edilir. Bunlara iki yıl süre ile yeni belge verilmez.
(2) Amatör Balıkçılık Turizm İzni Belgesi ek-3’de yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
Bunları da okumak isteyebilirsiniz
Yorum yazın
Üyeler "Amatör Balıkçılık Belgesi Nasıl Alınır?" hakkında ne diyor?